Whey Protein Isolate Ve Konsantre Arasındaki Fark Nedir?

Whey Protein Isolate Ve Konsantre Arasındaki Fark Nedir?

Whey Protein İzolatı ve Konsantresi Arasındaki Fark Nedir?

Whey Protein izolatı ve konsantre arasında çeşitli besin farklılıkları vardır. Bu farklılıklar işleme yöntemlerinden kaynaklanmaktadır.

Sıvı peynir altı suyu, peynir veya yoğurt üretiminin bir yan ürünü olarak toplandığında, protein içeriğini artırmak için çeşitli işlemlerden geçer.

Yeterli bir protein konsantrasyonuna ulaşıldıktan sonra sıvı, ağırlıkça %80'e kadar protein içeren peynir altı suyu konsantresi tozu oluşturmak üzere kurutulabilir. Peynir altı suyu konsantresi tozunun kalan %20'si karbonhidrat ve yağ içerir.

Peynir altı suyunun yağ ve karbonhidrat içeriğini azaltmak için farklı işleme aşamaları kullanılırsa, ağırlıkça %90 veya daha fazla protein içeren bir peynir altı suyu izole tozu üretilebilir.

Genel olarak, peynir altı suyu izolatı üretiminde kullanılan işleme adımları, porsiyon başına daha yüksek protein içeriği ve daha düşük yağ ve karbonhidrat içeriği ile sonuçlanır.

Bununla birlikte, peynir altı suyunun her iki formunda bulunan amino asit türleri, aynı proteinlerden türetildikleri için hemen hemen aynıdır.

Aşağıdaki tablo, 100 kalorilik porsiyon başına standart whey protein izolatı ve konsantresi arasındaki temel farkları göstermektedir:

Whey protein izolatı ve konsantre arasındaki fark

Daha düşük toplam karbonhidrat içeriğine ek olarak, peynir altı suyu izolatı ayrıca daha düşük laktoz içeriğine sahiptir. Bu, laktoz intoleransı olanlar için daha iyi bir seçim olabileceği anlamına gelir.

Bununla birlikte, peynir altı suyu proteininin her iki formundaki laktoz miktarının, laktoz intoleransı olanlar için yeterince düşük olması ol.

Besin farklılıklarına ek olarak, bu iki peynir altı suyu türü arasında maliyet farklılıkları vardır. Genel olarak Whey protein izolatı, whey protein konsantresinden daha pahalıdır.

Bu, peynir altı suyu izolatının daha yüksek saflığına dayanarak mantıklı olsa da, daha fazla miktarda peynir altı suyu konsantresi almak size aynı dozda proteini, genellikle daha düşük bir maliyetle sunabilir.

ÖZET: Peynir altı suyu izolatı ve konsantre arasındaki temel fark, peynir altı suyu izolatının daha fazla işleme tabi tutulmasıdır, bu da daha az karbonhidrat, laktoz ve yağ ile daha yüksek protein içeriği ile sonuçlanır. Peynir altı suyu izolatı tipik olarak peynir altı suyu konsantresinden daha maliyetli ve pahalıdır.

Her İki Formun da Benzer Faydaları Vardır

Birçok çalışma, peynir altı suyu proteininin aktif insanlar için faydalı etkilerini desteklemektedir.

Egzersiz yapan 192 bireyde yapılan bir çalışmada, peynir altı suyu izole veya konsantresi de dahil olmak üzere peynir altı suyu proteini takviyeleri almanın yağsız kütle ve güçte iyileşmelere yol açtığı bulunmuştur.

Bununla birlikte, besin içeriğindeki küçük farklılıklara rağmen, peynir altı suyu izolesinin ve konsantresinin vücudunuzda farklı etkileri olduğunu gösteren güçlü bir kanıt yoktur.

Protein açısından, en önemli faktörlerden biri günlük toplam alımınızdır. Dahası, günlük protein alımının çoğunluğunun süt, yumurta ve kümes hayvanları gibi yüksek kaliteli kaynaklardan gelmesi sıklıkla tavsiye edilir.

Hem peynir altı suyu izolatı hem de konsantresi yüksek kaliteli proteinlerdir ve eşdeğer bir protein dozu alındığında benzer etkiler yaratacaklarını beklemek mantıklıdır.

Bununla birlikte, yağ, karbonhidrat veya laktoz alımını sınırlayanlar, bu bileşenlerin üçünde de peynir altı suyu konsantresinden daha düşük olduğu için peynir altı suyu izolatını tercih edebilirler.

Ayrıca birçok takviyenin hem peynir altı suyu izolatı hem de peynir altı suyu konsantresi içeren bir protein karışımı içerdiğini belirtmekte fayda var.

ÖZET: Araştırmalar, peynir altı suyu proteininin aktif bireyler için faydalı etkilerini desteklese de, peynir altı suyu izolatı ve peynir altı suyu konsantresinin etkilerindeki farklılıklara dair net kanıtlar yoktur.

Etiketler: Whey Protein Isolate Ve Konsantre Arasındaki Fark Nedir?, Hangi Protein çeşidi daha iyi
Eylül 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR