Hayvansal ve Bitkisel Protein Arasındaki Fark

Hayvansal ve Bitkisel Protein Arasındaki Fark

Hayvansal ve Bitkisel Protein Arasındaki Fark

İnsan vücudunun yaklaşık %20'si proteinden oluşur.

Vücudunuz protein depolamadığından, her gün beslenmenizden yeterince almanız önemlidir.

Bitkisel ve hayvansal kaynaklar da dahil olmak üzere birçok besin kaynağından protein alabilirsiniz.

Bazı insanlar ister hayvansal ister bitkisel olsun, proteinin kaynağının önemli olmaması gerektiğini iddia etmektedirler.

Bazıları ise, bitkisel proteininin hayvansal proteinden daha üstün olduğunu öne sürmektedirler.

Bu makalemiz hayvansal ve bitkisel proteinleri karşılaştıracaktır.

Amino Asit Profilleri Farklıdır

Protein tüketildiğinde amino asitlere parçalanır.

Proteinler ve amino asitler vücuttaki hemen hemen her metabolik süreç için kullanılır.

Bununla birlikte, farklı proteinler içerdikleri amino asit türlerinde büyük farklılıklar gösterebilir.

Hayvansal proteinler, ihtiyacımız olan tüm amino asitleri iyi bir dengede bulundurma eğilimindeyken, bazı bitki proteinleri bazı amino asitlerde düşüktür.

Örneğin, bazı temel bitki proteinleri genellikle metionin, triptofan, lisin ve izolösin bakımından düşüktür.

SONUÇ OLARAK: Tüm proteinler amino asitlerden oluşur, ancak her amino asidin miktarı ve türü protein kaynağına göre değişir.

Tam Beslenme Kaynağı Açısından

Toplamda, insan vücudunun protein oluşturmak için kullandığı yaklaşık 20 amino asit vardır.

Bu amino asitler esansiyel veya esansiyel olmayan olarak sınıflandırılır.

Vücudunuz esansiyel olmayan amino asitler üretebilir. Ancak, beslenme yoluyla alınması gereken esansiyel amino asitleri üretemez.

Optimum sağlık için vücudunuzun tüm gerekli amino asitlere doğru oranlarda ihtiyacı vardır.

Et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal protein kaynakları, vücudunuzda bulunan proteine ​​benzer.

Bunlar, vücudunuzun etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içerdikleri için eksiksiz protein kaynakları olarak kabul edilir.

Aksine, fasulye, mercimek ve fındık gibi bitkisel protein kaynakları, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir veya daha fazla temel amino asitten yoksun oldukları için eksik olarak kabul edilir.

Bazı kaynaklar soya proteininin amino asit açısından tam olduğunu bildirirler. Bununla birlikte, iki esansiyel amino asit soyada yalnızca küçük miktarlarda bulunur, bu nedenle hayvansal protein ile karşılaştırılamaz.

SONUÇ OLARAK: Hayvansal gıdalar en kaliteli protein kaynaklarıdır. Bitkisel kaynaklarda bir veya daha fazla amino asit bulunmaz, bu da vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri almanızı zorlaştırır.

Bazı Besinler Hayvansal Protein Kaynaklarında Daha Boldur

Tabii ki, proteinler nadiren izole halde bulunur. Genellikle çok çeşitli diğer besinlerle birlikte alınabilir.

Hayvansal protein içeren gıdalar, genellikle bitkisel gıdalarda eksik olan çeşitli besin maddelerinde yüksek olma eğilimindedir.

Bunlar şunları içerir:

  • B12 Vitamini: B12 Vitamini esas olarak balık, et, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde bulunur. Hayvansal gıdalardan kaçınan birçok insan için yetersiz olabilmektedir.
  • D Vitamini: D vitamini yağlı balık, yumurta ve süt ürünlerinde bulunur. Bazı bitkisel kaynaklar D vitamini içerir, ancak hayvansal gıdalarda bulunan türü vücudunuz tarafından daha iyi kullanılır.
  • DHA: Dokosaheksaenoik asit (DHA), yağlı balıklarda bulunan temel bir omega-3 yağıdır. Beyin sağlığı için önemlidir ve bitkisel kaynaklardan elde edilmesi zordur.
  • Demir: Demir ağırlıklı olarak ette, özellikle kırmızı ette bulunur. Bitkisel gıdalardan alınan olmayan demire göre vücutta çok daha iyi emilir.
  • Çinko: Çinko esas olarak sığır eti, domuz eti ve kuzu eti gibi hayvansal protein kaynaklarında bulunur. Ayrıca hayvansal protein kaynaklarından daha kolay emilir ve kullanılır.

Tabii ki, hayvansal gıdalarda eksik olan bitkilerde bulunan birçok besin maddesi de vardır. Bu nedenle, her ikisini de dengeli miktarlarda yemek, ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini almanın en iyi yoludur.

SONUÇ OLARAK: B12 vitamini, D vitamini, omega-3 yağ asidi DHA, Demir ve çinko gibi bazı besinlerde hayvansal protein kaynakları daha yüksektir.

Bazı Et Türleri Hastalığa Neden Olabilir

Kırmızı et, yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır.

Birkaç gözlemsel çalışma, kırmızı et tüketimini kalp hastalığı, felç ve erken ölüm riskinin artmasıyla ilişkilendirmiştir.

Bununla birlikte, daha fazla araştırma, sorunun tümü kırmızı ette değil, işlenmiş kırmızı ette olduğunu ileri sürdü.

448.568 kişiyi içeren büyük bir gözlemsel çalışmada, işlenmiş et, işlenmemiş kırmızı et için hiçbir etkisi olmaksızın, artan ölüm riski ile bağlantılıydı.

34.000'den fazla kadını içeren başka bir çalışmada da benzer gözlemler yapıldı. Bu durumda, işlenmiş et kalp yetmezliği ile ilişkilendirilmiştir.

Ayrıca, 20 çalışmanın geniş bir incelemesi, işlenmiş etin artan kalp hastalığı ve diyabet riski ile ilişkili olduğunu buldu. Yine işlenmemiş kırmızı et için bir ilişki bulunamadı.

Ek çalışmalar, işlenmemiş kırmızı et tüketiminin kalp hastalığı ile bağlantılı olmadığını doğrulamıştır.

Buna rağmen, bir çalışma, günde 1 porsiyon kırmızı etin 1 porsiyon kümes hayvanı ile değiştirilmesinin %27 daha düşük inme riski ile ilişkili olduğunu buldu.

Ayrıca, işlenmiş kırmızı etle ilişkili sağlık riskleri, balık ve hindi ve tavuk gibi diğer etlerle bağlantılı değildir.

SONUÇ OLARAK: İşlenmiş kırmızı et, artan hastalık riski ile ilişkilidir. İşlenmemiş kırmızı et ve diğer yağsız etler genellikle sağlıklıdır.

Bitkisel Proteinli Yüksek Diyetler Birçok Faydayla Bağlantılıdır

Vejetaryen diyeti gibi bitki proteini yüksek diyetler, birçok sağlık yararı ile bağlantılıdır.

Araştırmalar, vejetaryenlerin daha düşük vücut ağırlığına, daha düşük kolesterole ve daha düşük kan basıncı seviyelerine sahip olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Ayrıca vejeteryan olmayanlara göre daha düşük felç, kanser ve kalp hastalığından ölüm riskine sahiptirler.

Düşük Kalp Hastalığı Riski

Bir araştırma, protein açısından zengin bir diyetin (bitkilerden yaklaşık yarısı) kan basıncını, kolesterol seviyelerini ve kalp hastalığı riskini standart bir diyetten veya sağlıklı bir yüksek karbonhidrat diyetinden daha fazla düşürdüğünü buldu.

EcoAtkins denemesi, düşük karbonhidratlı, yüksek bitki proteinli bir diyetin, yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı bir diyetten daha fazla kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu buldu.

Düşük Tip 2 Diyabet Riski

Tip 2 diyabetli insanlar üzerinde yapılan küçük bir araştırma, haftada 3 gün 2 porsiyon kırmızı etin baklagillerle değiştirilmesinin kolesterol ve kan şekerini iyileştirdiğini buldu.

Bununla birlikte, şeker hastaları üzerinde yapılan 6 haftalık bir başka çalışma, bitkisel proteinden zengin bir diyetle hayvansal proteinden zengin bir diyeti karşılaştırdı. Kan şekeri, kolesterol ve kan basıncında hiçbir farklılık bulunmadı.

Kilo Alımına Karşı Koruma

Bitki proteini yüksek diyetler de kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olabilir.

20 yıl boyunca 120.000 erkek ve kadını izleyen gözlemsel bir çalışma, daha fazla fındık yemenin kilo kaybıyla bağlantılı olduğunu buldu.

Ayrıca günde bir porsiyon fasulye, nohut, mercimek veya bezelye yemek tokluğu artırabilir ve daha iyi kilo yönetimine ve kilo kaybına yol açabilir.

Bağlılık nedenselliği ifade etmez

Gözlemsel çalışmaların yalnızca istatistiksel ilişkileri rapor ettiğini hatırlamak önemlidir. Bu faydaların et veya diğer hayvansal protein kaynaklarını ortadan kaldırmaktan kaynaklandığını kanıtlayamazlar.

Dikkate alınması gereken bir şey, vejeteryan diyet yapan kişilerin genel nüfusa göre sağlık konusunda daha bilinçli olma eğiliminde olmalarıdır.

Bu nedenle, vejetaryen diyetlerin sağlığa faydaları, bitki ve hayvan proteinleri arasındaki herhangi bir doğal farklılıktan ziyade, genel olarak daha sağlıklı diyetler ve yaşam tarzlarından kaynaklanmaktadır.

SONUÇ OLARAK: Bitkisel protein açısından zengin bir diyet, daha düşük kalp hastalığı, diyabet ve obezite riski ile bağlantılıdır. Bu, vejetaryenlerde genel olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzı ile açıklanabilir.

Hayvansal Proteinin Sağlığa Faydaları da Vardır

Hayvansal protein, genellikle bitki proteinine kıyasla sağlıksız olarak tasvir edilmesine rağmen, olumlu sağlık etkileriyle de ilişkilidir.

Nurses' Health çalışması kümes hayvanları, balık ve az yağlı süt ürünlerinin daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu bildirdi.

Düzenli olarak balık yiyen kişilerde kalp krizi, felç ve kalp hastalığından ölüm riski daha düşüktür.

40.000'den fazla erkek üzerinde yapılan bir araştırma, düzenli olarak haftada bir veya daha fazla porsiyon balık yiyenlerin kalp hastalığı riskinin %15 daha düşük olduğunu buldu.

Ek olarak, yumurta yemek, iyileştirilmiş kolesterol seviyeleri ve kilo kaybı ile bağlantılıdır. Bir çalışmada, kahvaltıda simit yerine yumurta yiyen kadınlar, günün ilerleyen saatlerinde daha tok hissettiklerini ve daha az yediklerini bildirdiler.

Son olarak, hayvansal protein yemek, artan yağsız kas kütlesi ve yaşla birlikte meydana gelen kas kaybında azalma ile bağlantılıdır.

SONUÇ OLARAK: Bazı hayvansal protein kaynakları, kalp hastalığı riskinin azalması, kolesterol seviyelerinin artması, kilo kaybı ve artan kas kütlesi ile bağlantılıdır.

Genel Özet

Optimal sağlık için kanıtlar, düşük işlenmiş et, bitki proteini açısından zengin, otla beslenen hayvan, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi bazı hayvansal kaynaklar içeren bir diyeti desteklemektedir.

Bitkisel protein besin kaynakları genellikle daha düşük kaliteli proteinlere sahip olduğundan, vejetaryenler ve veganlar, ihtiyaç duydukları tüm amino asitleri aldıklarından emin olmak için çok çeşitli yiyecekler yemelidir.

Et yiyenler için hem hayvansal hem de bitkisel gıdaların doğru dengesini elde etmek önemlidir.

Etiketler: Hayvansal ve Bitkisel Protein Arasındaki Fark
Eylül 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR