Yoga Matı Ve Pilates Minderi Nasıl Temizlenir

Yoga Matı Ve Pilates Minderi Nasıl Temizlenir

Yoga matları mikropları barındırmak için neredeyse mükemmel bir materyaldir. Özellikle power vinyasa veya Bikram gibi daha enerjik bir stil uyguladığınızda muhtemelen çok terlersiniz. Ter matınıza damladığında bakteri üremesine ve istenmeyen kokulara yol açabilir. Her antrenmandan sonra yoga matınızı kısa süreliğine silmek ve her ay derinlemesine temizlemek için zaman ayırmaya değer. Temizleme, matınızın üzerinde kir ve ter birikmesini ortadan kaldırır, bu da matınızın kavramasını sağlar ve ömrünü uzatır. Bu yazıda size bunu nasıl yapacağınızı göstereceğiz.

Yoga Matınızı Neden Temizlemeniz Gerekiyor?

Mikropları ve kötü mat kokularını önlemeye yardımcı olmak için matınızı düzenli olarak uygun şekilde temizleyin. Yoga matınızı temizlemek, matları veya aksesuarları başkalarıyla paylaştığınız bir yoga stüdyosunda pratik yapıyorsanız özellikle önemlidir. Çapraz bulaşma riski daha düşük olsa bile aynı kurallar evdeki uygulamalarınız için de geçerlidir. Unutmayın: Temizlik mikropları öldürmez ancak onları kir ve yabancı maddelerle birlikte yüzeyden uzaklaştırır. Mikropları öldürmek ve enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için matınızı da dezenfekte etmeyi düşünün.

Yoga Matı Temizleme Seçenekleri

Bazı yoga matları diğerlerinden daha gözeneklidir; Kapalı hücreli paspaslar daha incedir ve suya dayanıklıdır ve bu nedenle sıvıya o kadar çabuk ıslanmazlar. Daha kalın yoga matları açık hücreli bir yapıya sahip olma eğilimindedir. Bu da daha fazla sıvıyı emebilecekleri ve daha fazla bakteri tutabilecekleri anlamına gelir. Sahip olduğunuz matın tarzına bağlı olarak birkaç farklı temizleme seçeneği vardır.

Yoga matımı ne sıklıkla temizlemeliyim? Yoga matınızı her antrenmandan sonra mağazadan aldığınız bir mat temizleyici veya ev yapımı bir temizleme solüsyonuyla kısa süreliğine silin . Ayda bir kez, zamanla biriken kirden kurtulmak için yoga matınızı derinlemesine temizleyin. Ayrıntıları aşağıda ele alacağız.

Yoga matımı çamaşır makinesinde yıkayabilir miyim? Bazı matlar elde veya ön yıkamalı programda çamaşır makinesinde yıkanabilir, ancak diğerleri bu şekilde yıkanırsa bozulur. Özel matınız için bakım talimatlarını kontrol edin.

Rutin Temizlik İçin

İster kalın ister ince bir matınız olsun, her antrenmandan sonra matınızı silmek iyi bir fikirdir. Her antrenmandan sonra bir yoga matı temizleyicisi mağazadan satın alarak bir kullanmayı düşünün. Kendi temizleyicinizi muhtemelen evinizde bulunan ürünlerle karıştırmak kolaydır. 

Temizlik yapacağınız yere bir şişe temizleyici ve temiz bir havlu getirin. Temizleyiciyi havlunuza püskürtün, ardından dairesel hareketlerle matınızın tüm yüzeyini temizleyin. Antrenman sonunda matınızı toplamadan önce her iki tarafını da aşağı doğru sildiğinizden emin olun.

Bir temizleyici seçmeden önce matınızın bakım talimatlarını kontrol edin. Örneğin bazı markalar sirke bazlı çözümler önermezken, diğerleri yüksek konsantrasyonlu esansiyel yağları önermiyor. 

Derin Temizlik İçin

Matınızda daha fazla kir ve pislik görmeye başladığınızda, matınızın daha kapsamlı bir şekilde temizlenmesinin zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Rengi solmuş, kirli noktalar olup olmadığına bakın. Daha sıcak yerlerde yaşayan veya sıklıkla ısıtmalı odalarda pratik yapan Yogiler de matlarını daha sık derinlemesine temizlemek isteyebilirler.

Açık hücreli bir matınız varsa, matınızı sabunlu suya batırarak her ay temizlemeyi düşünün. Daha ince, kapalı hücreli paspaslar suya batırıldığında parçalanır. Bu nedenle bu tür paspasları noktasal olarak temizleyin.

 

Açık hücreli bir yoga matını derinlemesine temizlemek için:

  1. Matı ılık su ve bulaşık sabunu ile dolu bir lavaboya veya küvete koyun. Çok fazla sabuna ihtiyacınız yok; her galon ( takriben 3,78 litre) suya sadece 1 yemek kaşığı. (Matlara zarar verebileceğinden sıcak sudan kaçının.)

  2. Matı suya batırın ve 5 dakika bekletin. Daha sonra yumuşak bir bezle hafifçe ovun. 

  3. Sabun kalıntılarını gidermek için matınızı temiz suyla durulayın.  

  4. Matınız yıkandıktan sonra silkeleyin. Daha sonra tamamen nemsiz hale gelinceye kadar açık havada kurumaya bırakın. 

 

Kapalı hücreli bir yoga matını derinlemesine temizlemek için:

  1. Matınızı düz bir yüzeye yayın.

  2. Bir kasede ılık su ve birkaç damla bulaşık sabununu karıştırın. (Fazla sabun eklememeye dikkat edin.)

  3. El bezini sabunlu suya batırın, ardından dairesel hareketlerle kirli noktalara öncelik vererek paspası yukarıdan aşağıya doğru temizleyin.

  4. Matı bir havluyla temizleyin.

  5. En az 30 dakika boyunca açık havada kurutun. 

 

Yoga Matınızı Nasıl Kurutur ve Saklarsınız?

Yoga matınızı kaldırmadan önce tamamen kuru olduğundan emin olun. Sıcak ve nemli bir mat, bakteriler için üreme alanı olabilir. Tamamen kuruması için matınızı bir sandalyenin arkasına veya veranda korkuluğuna asın. Yoga matınızı asla kurutucuya koymayın. Mat kuruduktan sonra sıkıca sarın ve iyi havalandırılan bir yerde saklayın. Hava sirkülasyonuna izin vermek için matı kullanmasanız bile birkaç haftada bir açın.

Matınız soyulmaya başlıyorsa veya parçaları antrenman kıyafetlerinize yapışıyorsa, yeni bir mat almanın zamanı gelmiş demektir.

 

 

İlginizi Çekebilecek Konular

Pilates yoga matı seçerken dikkat edilmesi gerekenler
en iyi yoga matı ve pilates minderi için müthiş tavsiyeler
Etiketler: Yoga Matı Ve Pilates Minderi Nasıl Temizlenir, yoga matı temizleme seçenekleri, yoga matınızı neden temizlemeniz gerekiyor, saklama koşulları
Aralık 28, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR