Steroidler Zararlı mı Kullanımları ve Yan Etkileri

Steroidler Zararlı mı? Kullanımları ve Yan Etkileri

Steroidler Zararlı mı? Kullanımları ve Yan Etkileri

Kas gücünü ve kevvetinin doğal sınırın ötesinde artırmak için bazı insanlar anabolik-androjenik steroidler (AAS) gibi maddelere yönelirler.

Anabolik, büyüme teşvikini ifade ederken, androjenik, erkek cinsiyet özelliklerinin gelişimini ifade eder.

Steroidlerin kas geliştirme yetenekleri iyi kanıtlanmış olsa da, çeşitli potansiyel yan etkilerle davetiye çıkartabilir.

Bu makale, kullanımları, yan etkileri, tehlikeleri ve yasal durumları dahil olmak üzere anabolik-androjenik steroidleri gözden geçirmektedir.

Steroidler nedir?

Anabolik-androjenik steroidler (AAS), birincil erkek seks hormonu olan testosteronun sentetik bir şeklidir.

Kaslarınız, kıl kökleriniz, kemikleriniz, karaciğeriniz, böbrekleriniz, üreme ve sinir sistemleriniz gibi vücudunuzun çeşitli kısımlarını etkilerler.

İnsanlar doğal olarak bu hormonu üretir.

Erkeklerde, vücut kıllarının uzaması, daha kalın bir ses, cinsel dürtü ve boy uzaması ve kas kütlesi gibi erkek cinsiyet özelliklerinin gelişimini desteklemek için ergenlik döneminde seviyeleri artar.

Geleneksel olarak bir erkek hormonu olarak düşünülse de, kadınlar da testosteron üretirler, ancak çok daha küçük miktarlarda. Kadınlar için, öncelikle kemik yoğunluğunu ve sağlıklı bir libidoyu teşvik eden çeşitli işlevlere hizmet eder.

Normal testosteron seviyeleri erkekler için 300-1.000 ng/dL ve kadınlar için 15-70 ng/dL arasında değişir. Steroid almak bu hormonun seviyelerini yükseltir ve bu da kas kütlesinde ve kuvvetinde artış gibi etkilere neden olur.

ÖZET: Steroidler, hem erkekler hem de kadınlar tarafından doğal olarak üretilen bir seks hormonu olan testosteronun sentetik bir şeklidir. Steroid almak testosteron seviyelerini artırarak kas kütlesi ve gücünde artış gibi etkilere neden olur.

Ana kullanımlar ve potansiyel faydalar

Steroidleri düşündüğünüzde, akla gelebilecek ilk şey, kas kazanımını teşvik etmek için vücut geliştirmede kullanımlarıdır. Bu yaygın bir uygulama olmakla birlikte, AAS birkaç başka amaç için kullanılır.

Anabolik steroidlerle ilişkili ana potansiyel faydalar şunlardır:

  • Artan protein sentezi nedeniyle kas dokusunda artış
  • vücut yağ yüzdesinde azalma
  • kas gücü ve kuvvet artışı
  • antrenmanlarda ve onarımda daha hızlı iyileşme
  • kemik mineral yoğunluğu artışı
  • daha iyi kas dayanıklılığı
  • kırmızı kan hücresi üretiminde artış

Bu potansiyel etkiler, çeşitli birey gruplarına fayda sağlayabilir.

Hız ve güç çıkışını artırmak isteyen sporcular

Spor dünyasında, sporcular sürekli olarak rekabette üstünlük sağlamanın yollarını ararlar.

Beslenmenin yanı sıra ileri güç ve kondisyon egzersizleri bu konuda çok yol kat ederken, bazı sporcular performans arttırıcı ilaçlar (PAİ) alarak bunu bir adım daha ileri götürüyorlar.

AAS, sporcular tarafından kullanılan başlıca PAİ 'lerden biridir. Kas kütlesini artırdıkları, bu da artan hız ve güç çıkışına yol açtığı gösterilmiştir.

Bağlı bir artışa olabilen, kullanan kişiler AAS %5-20 mukavemeti ve 4,5-11 pound (2-5 kg) ağırlık kazancı ve yağsız vücut kütlesi kazanabilir.

Rekabet olan sporlarda, steroid dozu, tespitten kaçınmak için oldukça tutucu olma eğilimindedir. Kas kütlesi, daha çok iyileşme ve artan güç çıkışı için kullanıldığından, buradaki ana endişe değildir.

Çoğu spor federasyonu AAS'yi yasaklasa da, bazı sporcular yakalanma riskinin faydalarına değer olduğunu düşünüyor.

Kas kütlesini ve gücünü artırmak isteyen güç sporcuları

Vücut geliştirme, ağırlık kaldırma ve Olimpik halter dahil olmak üzere kuvvet sporları söz konusu olduğunda, anabolik steroidler kas kütlesini, gücünü ve güç çıkışını artırmak için yaygın olarak kullanılır.

Bu sporlarda kas gücü, boyutu ve gücü doğrudan genel performansla ilgilidir.

Vücut geliştirmenin amacı, belirli bir kategoride maksimum kas kütlesi iken, diğer faktörler de söz konusu olsa da, güç ve kas boyutu yakından ilişkilidir.

Birçok federasyon bu ve diğer maddeleri test etmediğinden, kuvvet sporlarında AAS dozları daha makul görülmektedir. Daha yüksek dozlarda daha güçlü etkiler görülebilirken, yan etki riski de artar.

Bu kategorideki birçok kullanıcı, birden çok AAS türünü karıştırmak için kullanılan argo bir terim olan "yığınlama" adlı bir strateji de kullanır. Bazı sporcular ayrıca büyüme hormonu ve insülin gibi diğer sentetik hormonları da içerir.

Kas erimesi hastalığı olanlar

AIDS, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kanser ve böbrek ve karaciğer hastalığı dahil olmak üzere çeşitli koşullar kas kaybına neden olabilir. Çok yaygın olmasa da, bu popülasyonlarda kas kütlesinin korunmasına yardımcı olmak için AAS kullanılabilir.

Bu hastalıklarda kas kütlesi kaybı ölümle yakından bağlantılıdır ve bunun önlenmesi tedavi sonuçlarını iyileştirebilir ve yaşam süresini uzatabilir.

AAS kullanımı kas kütlesini korumanın tek yöntemi olmasa da, bu popülasyonlara fayda sağlayabilir. Yine de, olası yan etkiler dikkate alınmalıdır.

ÖZET: Steroidlerin yaygın kullanımları, atletizmde performansın iyileştirilmesini, güç sporcularında kas kütlesinin arttırılmasını ve kas erimesi hastalıkları olanlarda kas kütlesinin korunmasını içerir.

Olası yan etkiler

Potansiyel faydalarına rağmen, AAS'nin birkaç olası yan etkisi vardır ve bunların şiddeti, bu maddeleri ne kadar kullandığınıza bağlı olarak değişir.

Bireysel genetik, AAS'ye nasıl tepki verdiğinizi de etkiler.

Anabolik-androjenik oran, ters reaksiyonları da etkileyebilecek farklı AAS türleri arasında değişiklik gösterir. Anabolik kas büyüme özelliklerini ifade ederken androjenik erkek cinsiyet özelliklerinin desteklenmesini ifade eder.

AAS kullanımıyla ilişkili ana yan etkiler şunlardır:

  • Kalp hastalıkları riski. Direnç egzersizi ile birlikte kullanılan AAS, kan basıncının yanı sıra kalbinizin sol ventrikülünün boyutunu da artırabilir. Bu, kalp hastalığı ve buna bağlı ölüm riskinizi artırabilir.
  • Agresif davranışı artırabilir. Steroid kullanımı, genç erkeklerde ve yetişkinlerde artan saldırganlık ve dürtüsellik ile ilişkilendirilmiştir.
  • Vücut imajını etkileyebilir. AAS kullanımı ve bağımlılığı, zihinsel bozukluklar için tanı kılavuzunda bir vücut imajı bozukluğu olarak sınıflandırılır.
  • Karaciğer hasarına neden olabilir. AAS'nin, özellikle ağızdan alınanların, karaciğer fonksiyon bozukluğu riskinizi arttırdığı gösterilmiştir.
  • Jinekomastiye neden olabilir. Hormon dengesizliğinin neden olduğu şişmiş erkek meme dokusu olarak tanımlanan jinekomasti, AAS almayı bıraktığınızda ortaya çıkabilir.
  • Azalmış testosteron üretimi. Steroid kullanımı, testislerin küçülmesi ve işlevinin azalması ile karakterize edilen hipogonadizm ile ilişkilidir.
  • Kısırlığa neden olabilir. Sperm üretimini azaltma potansiyeli nedeniyle steroid kullanımı kısırlığa neden olabilir.
  • Erkek tipi kelliğe neden olabilir. AAS'nin androjenik etkileri, erkek tipi kelliğe neden olabilir veya kötüleşebilir. Bu etki kullanılan spesifik ilaca göre değişiklik gösterebilir.

Kadınlar için yan etkiler

Yukarıdaki yan etkiler hem erkeklerde hem de kadınlarda meydana gelebilirken, kadınlar aşağıdakileri de içeren ek yan etkilerin farkında olmalıdır:

  • kalınlaşan ses
  • yüz değişiklikleri ve saç büyümesi
  • genişlemiş klitoris
  • düzensiz adet döngüsü

  • kısırlık

ÖZET: Steroid kullanımı, artan kalp hastalığı riski ve karaciğer toksisitesi gibi çeşitli yan etkilerle ilişkilidir. AAS kullanan kadınlarda ek yan etkiler görülür.

Tehlikeli olabilir

AAS kullanımı, çoğu insan için potansiyel olarak tehlikeli hale getiren çeşitli risklerle birlikte gelir. Bazı yöntemler bu risklerin bir kısmını en aza indirebilirken, tamamen önlenemezler.

Sık kan tahlilleri önemlidir

AAS kullanımı birkaç laboratuvar değerini etkileyebilir, bu da büyük komplikasyonlardan kaçınmak için sık kan çalışmasını önemli hale getirir. Steroid kullanımı aşağıdaki laboratuvar değerlerini etkileyebilir:

  • Hemoglobin ve hematokriti artırabilir. Bu kan belirteçleri, vücudunuzdaki oksijen dağıtımında önemli bir rol oynar. Artan seviyeler kanınızı kalınlaştırabilir ve kalp krizi ve felç riskinizi artırabilir.
  • HDL (iyi) kolesterolü azaltabilir ve LDL (kötü) kolesterolü yükseltebilir. HDL ve LDL kolesterol sağlıklı aralıklarda olmalıdır. Düşük HDL ve daha yüksek LDL seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir.
  • Karaciğer değerlerini artırabilir. AAS kullanımı, karaciğer fonksiyonunun iki belirteci olan artan aspartat transaminaz (AST) ve alanin transaminaz (ALT) ile ilişkilendirilmiştir. Yüksek seviyeler karaciğer fonksiyon bozukluğunu gösterebilir.

Vücudunuzun doğal hormon seviyelerini değiştiren bir rejime başlamadan önce tıbbi sağlayıcınıza danışmalısınız.

Enfeksiyon riski

AAS alırken enfeksiyon riski oldukça yüksek olabilir. Bunun nedeni, ticari laboratuvarlar ile aynı prosedürleri izlemeyen yasadışı laboratuvarlarda birçok steroid üretilmesidir.

Enjekte edilmesi gereken steroidler için kontaminasyon ve enfeksiyon riski artar.

AAS'yi karaborsadan temin ederken, yanlış etiketlenmiş veya sahte maddeler olasılığı vardır ve bu da enfeksiyon riskinizi daha da artırır.

Çoğu yerde yasa dışı

AAS'nin yasal statüsü ülkeye ve bölgeye göre değişir, ancak çoğu yerde terapötik olmayan amaçlarla kullanıldıklarında yasa dışı olarak sınıflandırılırlar.

Anabolik steroidler, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir program III ilacı olarak sınıflandırılır. Yasadışı bulundurma, ilk suç için en fazla 1 yıl hapis ve en az 1.000 dolar para cezasına çarptırılabilir.

AAS'yi yasal olarak edinmenin ve kullanmanın tek yolu, düşük testosteron veya kas erimesi hastalığı gibi belirli bir durum için bir tıp uzmanı tarafından reçete edilmesini sağlamaktır.

Bunları yasa dışı olarak kullanmayı seçen kişiler, kendilerini yasal sonuçlarla karşılaşma riskine sokar.

Zihinsel bağımlılık yapabilir

AAS fiziksel olarak bağımlılık yapan olarak sınıflandırılmasa da, sürekli kullanım bağımlılığa yol açabilecek zihinsel bağımlılıkla ilişkilendirilebilir.

AAS kullanımının yaygın bir psikolojik yan etkisi, kullanıcıların kaslı bir fiziğe sahip olmakla meşgul olduğu kas dismorfisidir.

ÖZET: Steroid kullanımı, yüksek enfeksiyon riski, çoğu yerde yasa dışı statüleri ve zihinsel bağımlılık potansiyeli gibi çeşitli nedenlerle tehlikelidir. Potansiyel olumsuz sağlık etkilerini izlemek için sık kan çalışması şarttır.

Güvenli bir dozaj var mı?

Daha düşük, iyi hesaplanmış AAS dozları, kötüye kullanımla ilişkili kontrolsüz dozlardan önemli ölçüde daha güvenli olsa da, farklı steroid dozlarının güvenliğini karşılaştıran hiçbir çalışma yoktur.

Sentetik testosteron, testosteron replasman tedavisi (TRT) olarak adlandırılan düşük testosteronlu bireyleri tedavi etmek için de kullanılır.

TRT, bir tıp uzmanı tarafından uygulandığında düşük testosteron düzeyi olan erkekler için genellikle güvenlidir. Kadınlar için TRT'nin güvenliğini belirlemeye yönelik veriler yetersiz.

Rekabetçi atletizm ve kuvvet sporlarında yaygın olarak kullanılan daha yüksek dozlar, yan etki riskinin artmasıyla bağlantılıdır ve güvenli kabul edilemez.

Dozdan bağımsız olarak, AAS almak her zaman ilişkili bir risk düzeyine sahiptir.

İnsanlar, genetik yapıdaki farklılıklar nedeniyle AAS'ye farklı tepki verirler. Bu nedenle, vücudunuzun nasıl tepki vereceğini tam olarak bilmek zordur.

ÖZET: Testosteron replasman tedavisi ile ilişkili daha düşük, kontrollü dozlar genellikle düşük testosteronlu erkekler için güvenli kabul edilirken, herhangi bir miktarda steroid almak sağlık riskleri oluşturabilir. Daha yüksek dozlarda daha ciddi yan etkiler görülür.

Diğer steroid türleri

AAS en çok konuşulan steroid türü olsa da, glukokortikoidler veya kortikosteroidler adı verilen başka bir çeşit daha vardır. Bunlar, böbreklerinizin üzerinde bulunan adrenal bezlerde üretilen doğal olarak oluşan hormonlardır.

Bağışıklık sisteminizde iltihabı düzenleyen bir geri bildirim mekanizması olarak hizmet ederler. Sentetik versiyonlar genellikle aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin neden olduğu belirli durumları tedavi etmek için kullanılır:

  • alerji
  • astım
  • otoimmün hastalıklar
  • sepsis

Bazı hastalıkları düzenlemek için iyi çalışsalar da, yüksek kan şekeri seviyeleri ve kilo alımı gibi çeşitli yan etkilere neden olabilirler. Bu nedenle, yalnızca orta ila şiddetli inflamatuar durumlar için ayrılmıştır.

ÖZET: Kortikosteroidler, inflamatuar bağışıklık süreçlerini düzenlemeye yardımcı olmak için vücudunuzda doğal olarak üretilen başka bir steroid türüdür. Sentetik formlar birçok otoimmün hastalıkta iltihabı azaltmak için kullanılır.

Sonuç olarak

Anabolik-androjenik steroidler (AAS), kas kütlesini ve gücünü artırmak için kullanılan sentetik bir testosteron şeklidir.

Sağlık riskleri alınan türe ve miktara göre değişmekle birlikte tehlikeli olabilirler ve herhangi bir dozda yan etkilere neden olabilirler. Ayrıca, çoğu yerde yasa dışıdırlar.

AAS kullanmak çok ciddi bir karardır ve riskleri genellikle herhangi bir faydasından daha ağır basar.

Etiketler: Steroidler Zararlı mı? Kullanımları ve Yan Etkileri, anabolik ve androjenik steroid nedir,
Ocak 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR