Sporcularda Kas Hafızası Gerçek mi

Sporcularda Kas Hafızası Gerçek mi

Sporcularda Kas Hafızası Gerçek mi?

Bir spor salonunda herhangi bir zaman geçirdiyseniz, o zaman insanların kas hafızası kavramından bahsettiklerini duymuşsunuzdur ve sonra, şüphesiz, insanların bundan dolayı gereksiz bir bilgiden bahsettiğini düşünebilirsiniz.

Belki de bir efsane !

Bakın, son birkaç yılda, kas hafızasının aslında gerçek bir şey olabileceğini öne süren çok ilginç bazı araştırmaların ortaya çıktığını gördük, bu da eğitim için büyük etkileri olabilir.

Kas hafızası nedir?

İnsanların kas hafızası hakkında konuştuğunu duyduğunuzda, esasen, uzun bir çalışma süresinden sonra kas boyutunuz ve gücünüzün, onları oluşturmak için gerekenden daha hızlı geri döndüğüne dair bir söylemde bulunuyorlar.

Bu, biraz kas inşa etmek ve gücü artırmak için 6 aylık zorlu bir eğitim almış olabileceği anlamına gelir. Ardından, 6 aylık bir izinden sonra, en iyinize geri dönmeniz yalnızca üç aylık bir eğitim alabilir.

Eminim daha önce buna benzer bir şey yaşamışsınızdır.

Ama gerçek mi, yoksa kafamızın içinde mi?

Kas hafızası gerçek mi?

İşlerin gerçekten ilginçleşmeye başladığı yer burasıdır.

Bakın, son birkaç yılda kas liflerinizde aslında bir tür hafıza olduğunu gösteren bazı araştırmalar gördük.

Kas liflerinizin her biri miyonükleus olarak bilinen şeyi içerir. Bunlar, hücrenin 'beyni' olarak hareket eden kas hücresi içindeki bir yapıdır. Bu şekilde, kas lifinin kuvvet antrenmanına yanıt olarak büyümesini söyleyen şeydir.

İlginç bir şekilde, bir kuvvet antrenmanı döneminden geçtiğinizde, kas liflerinizdeki miyonükleus sayısında bir artış görürsünüz.

Ve bu artış kalıcıdır.

Araştırmalar, yoğun bir eğitimden sonra bile, bu miyonükleusları asla kaybetmeyeceğinizi göstermiştir. Bu, kas hafızasının aslında çok gerçek bir şey olduğunu gösterir.

kas hafızası nedir

Kas hafızasının önemi nedir?

Kas hafızasının önemi nedir – yani, neden önemli?

Size biraz açıklama yapmak için 1990'lardan oldukça ünlü bir çalışmanın altını çizmek istiyorum.

Bu çalışmada, bir grup araştırmacı, bir grup kadına 20 hafta süren ağır bir kuvvet antrenmanı uyguladı. Bu süre zarfında hem kas gücünde hem de kas boyutunda büyük artışlar gördüler.

Daha sonra 32 hafta boyunca antrenmanı tamamen durdurmalarını sağladılar.

Tahmin edebileceğiniz gibi, eğitim süresi boyunca kazandıkları tüm güç ve kasları kaybettiler.

Ama bekleyin, dahası var.

32 hafta hiçbir şey yapmadıktan sonra, araştırmacılar kadınları tüm çalışmaya başladıkları aynı kuvvet antrenmanı rejimine geri koydular ve şaşırtıcı bir şekilde, sadece 6 haftada tüm güçlerini ve bedenlerini yeniden kazandılar.

Kas hafızası ve büyümesi

Tüm bu araştırmalar, esasen, geçmişte sıkı bir şekilde antrenman yaptıysanız, gelecekte kas geliştirme kapasitenizin daha iyi olacağını gösteriyor – uzun bir antrenmandan sonra bile.

Bu, geçmişte sıkı antrenman yapmış kişilerin (örneğin, kolej sporcuları) kas kütlesini, şu anda tamamen aynı görünseler bile, daha önce hiç spor salonuna gitmemiş birine göre çok daha hızlı geliştirebilecekleri anlamına gelir.

Oldukça havalı, değil mi?

Kas hafızası ve cerrahi

 

Bu kavram hakkında konuşurken göz önünde bulundurmayı sevdiğim en ilginç şeylerden biri, ameliyattan sonra kas hafızasıyla ilgili.

Ameliyatın (ve genellikle takip eden hareketsizliğin büyük bir kas boyut ve gücü kaybına yol açabileceğini biliyoruz. Bu, yaralanma riskini artırabilecek ve yaşam kalitesini azaltabilecek bir işlev kaybına yol açabilir.

Bununla birlikte, ameliyat olmadan önce sıkı bir şekilde çalışmayı seçerseniz, kas hafızası kavramını kendi yararınıza kullanabilirsiniz.

Ameliyata girmeden önce belirli kas gruplarını ve hareketi eğiterek miyonükleus sayınızı artıracaksınız. Daha sonra rehabilitasyon döneminde ameliyattan sonra çok daha hızlı güç ve hacim kazanacaksınız.

Bu, esasen ameliyatla ilişkili olumsuz etkileri azaltabilir, kısa sürede geri dönmenizi ve elinizden gelenin en iyisini yapmanızı sağlayabilir.

sporcularda kas hafızası

Sporcularda kas hafızası

Ve son olarak, sporculardan bahsedelim.

Kısacası, genç yaşlarda antrenman yapan sporcular, kas hücrelerindeki miyonükleus sayısında büyük bir artış göreceklerdir. Yaşlandıkça, bu, güç ve boyut geliştirme konusundaki genel kapasiteleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır.

Bu, yüksek kaliteli bir güç ve kondisyon programına tabi genç sporcuların, yarışmanın geri kalanına göre bir avantaja sahip olabileceğini, bu avantaj onlara ömür boyu sürecek bir avantaj sağlayabileceğini göstermektedir.

Sporcuların kas hafızası oluşturması için ipuçları

Son olarak, kas hafızasını kendi avantajlarına kullanmak isteyen sporcu adayları için bazı ipuçlarını özetlemek istedim:

  • Kuvvet antrenmanına erken başlayın: Yukarıda bahsettiğim gibi, kuvvet antrenmanına kariyerinizde erken başlamak, kas hücrelerinizdeki miyonükleus sayısında büyük bir artışa neden olacaktır. Bu, antrenmanı tamamen bırakmış olsanız bile, sezon dışında daha hızlı kas yapmanızı sağlar.
  • Kas büyümesine odaklanan özel eğitim blokları harcayın: sezon dışında, daha yüksek hacimli egzersiz blokları (8-12 hafta süreli) kullanmak kas boyutunuzu önemli ölçüde artırmanıza olanak tanır. Daha önce tartışıldığı gibi, kas hafızasına katkıda bulunabilecek olan bu tür bir antrenmandır. Bu da sezon içi antrenmanınızın geri kalanını daha etkili hale getirecektir.
  • Beslenmeye öncelik verin: Son olarak, kas boyutunu geliştirmek için antrenman yaparken (özellikle kariyerinizin başlarında), kas büyümesini optimize etmek için yeterince yemeniz gerekir. Bu, toplam enerji alımınızın enerji taleplerinizi aştığından emin olarak yeterli protein tüketmek anlamına gelir. Yeni miyonükleus üretme potansiyelinizi ortaya çıkaran şey budur.

Ve işte, işte karşınızda – eğitim potansiyelinizi süresiz olarak artırmak için üç basit ipucu.

Sonuç olarak

Sadece on yıl önce kas hafızasının bir efsane olarak kabul edildiğine inanmak zor – ancak araştırmalar durumun hiç de öyle olmadığını açıkça ortaya koydu.

Aslında, erken yaşlarda sıkı antrenman yapmak ve kas geliştirmek, sahada size ömür boyu avantaj sağlayabilir.

Ne için bekliyorsun? Haydi ! kaslara miyonükleus yükleyelim…

Etiketler: Sporcularda Kas Hafızası Gerçek mi, kas hafıza nedir
Aralık 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR