Şişkinlik için 7 Faydalı Takviye

Şişkinlik için 7 Faydalı Takviye

Şişkinlik için 7 Faydalı Takviye

Birçok insan zaman zaman şişkinlik yaşasa da, düzenli olarak şişkinlik hissetmek rahatsız edici olabilir.

Şişkinliğe genellikle midede gaz birikmesi neden olurken, kabızlık, hazımsızlık veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi başka sorunlardan da kaynaklanabilir.

Neyse ki, bol miktarda takviye şişkinliği giderebilir ve kendinizi en iyi şekilde hissetmenizi sağlamak için sindirimi iyileştirebilir.

İşte şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilecek 7 takviye.

1. Probiyotikler

Probiyotikler, bağırsakta bulunan faydalı bir bakteri türüdür. Çeşitli sağlık yararlarıyla ilişkilendirildiler.

Hem gıda kaynaklarında hem de takviyelerde bulunan bazı araştırmalar, probiyotik alımını artırmanın bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

70 çalışmanın kapsamlı bir incelemesine göre, probiyotikler IBS'li bazı kişilerde şişkinliği ve düzenliliği iyileştirdi.

Başka bir inceleme benzer bulguları gözlemledi ve probiyotiklerin şişkinlik, gaz ve abdominal distansiyon dahil olmak üzere çeşitli IBS semptomlarının şiddetini azalttığını bildirdi.

Bazı araştırmalar, probiyotiklerin ishal ve ülseratif kolit gibi diğer sindirim sorunlarının tedavisine de yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

ÖZET: Probiyotiklerin şişkinlik, gaz ve abdominal distansiyon gibi IBS semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

2. Zencefil

zencefil

Zencefil, sindirim rahatsızlığını gidermek ve mide bulantısı, kusma ve sabah bulantısını tedavi etmek için yaygın olarak ek olarak alınan bir bitkidir.

Bazı araştırmalar zencefilin şişkinliği önlemeye de yardımcı olabileceğini buldu.

Daha eski bir araştırmaya göre, zencefil hazımsızlık yaşayan insanlar arasında mide boşaltma oranlarını hızlandırdı ve bu etki şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.

Başka bir çalışma, zencefilin sezaryen ile doğum yapan 178 kadında, sezaryen olarak da bilinen - abdominal distansiyonun şiddetini plaseboya kıyasla azalttığını gösterdi.

Dahası, sıçanlarda yapılan bir çalışmada zencefilin bağırsaktaki iltihabı azaltarak IBS semptomlarını önemli ölçüde iyileştirdiği bulundu.

ÖZET: Hem insan hem de hayvan çalışmaları, zencefilin mide boşalmasını hızlandırmaya, ameliyattan sonra karın şişliğini azaltmaya ve bağırsak iltihabını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

3. Nane yağı

Nane Yağı

Nane yağı, antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile bilinen bir bitkisel takviyedir. Ayrıca sindirim sorunlarının tedavisine yardımcı olmak için bağırsaklardaki kas spazmlarını baskılayan bir bileşik olan L-mentol içerir.

12 çalışmanın bir incelemesi, nane yağının iyi tolere edildiğini ve plaseboya kıyasla IBS semptomlarını azalttığını buldu.

IBS'li 72 kişide yapılan bir başka çalışma, günde 3 kez nane yağı almanın 4 hafta sonra IBS semptomlarını %40 azalttığını gösterdi.

Ek olarak, dokuz çalışmanın gözden geçirilmesi, nane yağının karın ağrısını ve IBS'nin diğer semptomlarını minimal olumsuz yan etkilerle önemli ölçüde iyileştirebileceğini bildirdi.

Nane yağının IBS'si olmayanlar için benzer faydalar sağlayıp sağlamadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET: Nane yağının şişkinlik ve mide ağrısı da dahil olmak üzere IBS'nin çoklu semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Nane yağının IBS'si olmayanlarda şişkinliği hafifletip hafifletmediği belli değil.

4. Tarçın yağı

Tarçın Yağı

Tarçın yağı, şişkinlik de dahil olmak üzere çeşitli sindirim rahatsızlıklarını tedavi etmek için geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yakın tarihli bir araştırma, tarçın yağı içeren bir kapsül almanın, hazımsızlık semptomlarını plaseboya kıyasla 6 hafta sonra önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Bununla birlikte, katılımcılar şişkinlikte azalma yaşarken, fark istatistiksel olarak anlamlı değildi.

Tarçın ayrıca sinnamaldehit ve metoksisinnamaldehit gibi birkaç anti-inflamatuar bileşik içerir. Bir hayvan çalışması, tarçının kolitli farelerde iltihaplanma belirteçlerini azalttığını ve bu da şişkinliğin önlenmesine yardımcı olabileceğini buldu.

Bununla birlikte, tarçın yağının insanlarda iltihaplanmayı ve şişkinliği nasıl etkilediğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET: Tarçın yağı birkaç anti-inflamatuar bileşik içerir ve hazımsızlık semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

5. Sindirim enzimleri

Sindirim enzimleri, uygun sindirimi desteklemek için gıdalardaki besin maddelerini daha küçük bileşiklere ayırmaya yardımcı olur.

Vücudunuz doğal olarak sindirim enzimleri üretse de, bazı durumlarda sindirim enzimi takviyesi kullanmak şişkinliği hafifletmeye yardımcı olabilir.

Küçük bir çalışma, sindirim enzimlerinin şişkinlik, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi yaygın mide-bağırsak sorunlarının tedavisinde reçeteli bir ilaç kadar etkili olduğunu gösterdi.

40 kişiyi içeren başka bir çalışma, sindirim enzimlerinin şişkinlik de dahil olmak üzere birçok hazımsızlık semptomunu önemli ölçüde azalttığını bildirdi.

Laktaz gibi bazı sindirim enzimleri de laktoz intoleransı olan kişilerde semptomların önlenmesine yardımcı olabilir.

Laktoz intoleransı , sütte bulunan bir tür şeker olan laktoz içeren gıdalar tüketildiğinde gaz, şişkinlik ve mide ağrısı gibi sorunlara neden olan yaygın bir durumdur.

ÖZET: Sindirim enzimleri, şişkinlik gibi sindirim sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir. Laktaz gibi spesifik enzimler, laktoz intoleransı olanlar için faydalı olabilir. Yine de, rejiminize bir sindirim enzimi eklemeden önce bir sağlık uzmanına danışın.

6. Psyllium

psyllium

Psyllium, Güney Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın birçok yerinde yetişen bir bitki olan Plantago ovata'dan elde edilen bir liftir.

Genellikle ek formda bulunur, şişkinliğin yaygın bir nedeni olan kabızlığı gidermek için dışkınıza hacim kazandırır.

Tip 2 diyabet ve kabızlığı olan 51 kişi arasında yapılan bir araştırmaya göre, günde iki kez 10 gram pisilyum almak, bir kontrol grubuna kıyasla kabızlık semptomlarını iyileştirdi ve kan şekeri düzeylerini, kolesterol düzeylerini ve vücut ağırlığını azalttı.

Başka bir küçük çalışma, psyllium'un geçişlerini kolaylaştırmak ve kabızlığı önlemek için dışkıya su çektiğini buldu.

Ayrıca, bir hayvan çalışması, psyllium'un bağırsak iltihabını önemli ölçüde azalttığını ve bu da şişkinlik ve sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olabileceğini gösterdi.

ÖZET: Psyllium lifi kabızlığı önlemeye ve bağırsaklardaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.

7. D vitamini

Deri hücreleriniz güneşe maruz kaldığında güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini üretir. Ne yazık ki, çok az gıda kaynağı doğal olarak bu besini içerir ve bu da ihtiyaçlarınızı karşılamayı zorlaştırabilir.

D vitamini eksikliğiniz varsa, takviye almak alımınızı artırmanın kolay bir yolu olabilir ve potansiyel olarak şişkinliği önleyebilir.

IBS'li 90 kişiyi içeren bir çalışma, 6 ay boyunca iki haftada bir 50.000 IU D vitamini almanın mide ağrısı, şişkinlik, gaz ve diğer gastrointestinal semptomlarda önemli iyileşmelere yol açtığını buldu.

Başka bir çalışmada, D vitamini eksikliği olan adet öncesi sendromlu (PMS) 44 kadın değerlendirildi.

4 ay boyunca D vitamini takviyesi almanın, inflamasyonun çeşitli belirteçlerini azalttığını ve genellikle mide ağrısı, kramplar, kabızlık ve şişkinliği içeren PMS semptomlarını iyileştirdiğini buldu.

Öte yandan, IBS'li 74 kişide yapılan bir çalışma, 9 hafta boyunca haftada 50.000 IU D vitamini almanın semptom şiddetini ve yaşam kalitesini iyileştirdiğini, ancak kontrol grubuna kıyasla şişkinliği etkilemediğini gösterdi.

Yetişkinler için D vitamini takviyesi için tolere edilebilir üst sınırın günde 4.000 IU olduğunu unutmamak önemlidir.

D vitamini takviyelerinin, özellikle eksikliği olmayan kişilerde şişkinliği nasıl etkileyebileceğini anlamak için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

ÖZET: Bazı araştırmalar,

D vitamini takviyesi almanın, besin eksikliğiniz varsa şişkinliği azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Sonuç olarak

Şişkinlik rahatsız edici olsa da, birçok takviye tekrar kendiniz gibi hissetmenize yardımcı olabilir.

Bazı takviyeler şişkinliği azaltmanın yanı sıra gaz, kabızlık ve mide ağrısı gibi diğer sindirim sorunlarını da iyileştirebilir.

Şişkinliğiniz düzelmiyorsa veya mide bulantısı, kusma, ishal veya kasıtsız kilo kaybı gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, ek tedaviye gerek olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşmanız gerektiğini unutmayın.

Etiketler: Şişkinlik için 7 Faydalı Takviye, hazımsızlık için besinler, gaz sorunları
Şubat 17, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR