Ribose' un 5 Müthiş Faydası

Ribose' un 5 Müthiş Faydası

Ribose'un 5 Müthiş Faydası

D-riboz, kritik öneme sahip bir şeker molekülüdür.

DNA'nızın bir parçasıdır. Vücudunuzda üretilen tüm proteinler için bilgi içeren genetik materyal ve ayrıca hücrelerinizin birincil enerji kaynağı olan adenosin trifosfatın (ATP) bir parçasını oluşturur.

Vücudunuz doğal olarak riboz üretse de, D-riboz takviyelerinin sağlığı veya egzersiz performansını iyileştirebileceğini de göstermektedir.

İşte D-riboz takviyelerinin 5 Müthiş faydası.

 

1. Hücrelerinizdeki Enerji Depolarının Geri Kazanılmasına Yardımcı Olabilir

D-riboz, hücreleriniz için ana enerji kaynağı olan ATP' nin yapısının bir bileşenidir.

Bu nedenle araştırmalar, ATP takviyelerinin kas hücrelerindeki enerji depolarını iyileştirmeye yardımcı olup olamayacağını inceledi.

Bir çalışma, katılımcıların bir hafta boyunca günde iki kez 15 bisiklet sprintinden oluşan bir grubun yoğun bir egzersiz programını tamamlamasını sağladı.

Programdan sonra, katılımcılar üç gün boyunca günde üç kez yaklaşık 17 gram D-riboz veya plasebo aldı.

Araştırmacılar, bu üç gün boyunca kastaki ATP seviyelerini değerlendirdi ve ardından bisiklet süratlerinden oluşan bir egzersiz testi gerçekleştirdi.

Çalışma, üç günlük takviyeden sonra, D-riboz grubunda ATP'nin normal seviyelere geri kazanıldığını, ancak plasebo alanlarda olmadığını buldu.

Ancak egzersiz testi sırasında D-riboz ve plasebo grupları arasında performans açısından fark yoktu.

Sonuç olarak, D-riboz takviyeleri ile geliştirilmiş ATP geri kazanımının önemi tam olarak açık değildir.

ÖZET

Yoğun egzersiz dönemlerinden sonra, D-riboz takviyeleri, kas hücrelerindeki ATP depolarının geri kazanılmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu doğrudan iyileştirilmiş egzersiz performansına dönüşmeyebilir.

2. Kalp Hastalığı Olan Kişilerde Kalp Fonksiyonunu İyileştirebilir

Kanıtlar, ATP üretimi için gerekli olduğu için D-ribozun kalp kasındaki enerji üretimini iyileştirebileceğini göstermektedir.

Birkaç çalışma, D-riboz takviyelerinin kalp hastalığı olan kişilerde kalp fonksiyonunu iyileştirip iyileştirmediğini incelemiştir.

Bir çalışma, günde 60 gram D-ribozun , koroner arter hastalığı olan kişilerde egzersiz sırasında kalbin düşük kan akışını tolere etme yeteneğini geliştirdiğini buldu.

Başka bir araştırma, günde 15 gram takviyenin, kalbin bazı odalarının işlevini geliştirdiğini ve aynı hastalığı olanlarda yaşam kalitesini iyileştirdiğini buldu.

Genel olarak, çalışmalar D-ribozun kalp hastalığı olan kişilerde kalp metabolizmasını ve işlevini iyileştirme potansiyelini göstermektedir.

ÖZET

Bazı kanıtlar, koroner arter hastalığı gibi durumlarda görüldüğü gibi, kalp kasına düşük kan akışı olanlar için D-riboz takviyelerinin faydalarını göstermektedir. Bu muhtemelen D-ribozun hücresel enerji üretimindeki rolünden kaynaklanmaktadır.

hardline ribose 5 müthiş faydası

3. Bazı Ağrı Belirtilerini İyileştirebilir

Bazı ağrı belirtilerini ve enerji metabolizması ile ilgili sorunlar arasındaki ilişki nedeniyle, bazı çalışmalar D-riboz takviyelerinin ağrıyı azaltıp azaltamayacağına odaklanmaktadır.

Fibromiyalji veya kronik yorgunluk sendromu olan 41 kişide yapılan bir çalışmada, 17-35 gün boyunca günde 15 gram D-riboz aldıktan sonra subjektif ağrı yoğunluğu, sağlık, enerji, zihinsel berraklık ve uykuda iyileşmeler bildirilmiştir.

Bununla birlikte, bu çalışmanın dikkate değer bir sınırlaması, bir plasebo grubu içermemesi ve katılımcıların D-riboz aldıklarını önceden bilmeleridir.

Sonuç olarak, gelişmeler bir plasebo etkisine bağlı olabilirdi.

Başka bir vaka çalışması, fibromiyaljisi olan bir kadında D-riboz takviyelerinin benzer ağrı azaltıcı faydalarını bildirdi, ancak bu alandaki araştırmalar sınırlı kalmaktadır.

Bazı sonuçlar olumlu olsa da, ağrı bozukluklarında D-riboz takviyeleri üzerine yapılan mevcut araştırmalar kesin sonuçlar çıkarmak için yetersizdir. Daha kaliteli araştırmalara ihtiyaç vardır.

ÖZET

D-riboz, fibromiyalji gibi belirli ağrı bozukluklarının tedavisinde faydalı olabilir. Ancak bu alandaki araştırmalar sınırlıdır.

4. Egzersiz Performansına Etkisi Olabilir

Hücrelerinizin enerji kaynağı olan ATP'deki önemli rolü nedeniyle D-riboz, egzersiz performansını artırmak için bir ek olarak incelenmiştir.

Bazı araştırmalar, belirli hastalıkları olanlarda egzersiz ve enerji üretimi ile ilgili olarak D-ribozun olası faydalarını desteklemektedir.

Diğer araştırmalar, sağlıklı bireylerde, ancak yalnızca düşük zindelik düzeyine sahip olanlarda olası performans artırıcı faydaları göstermiştir.

Araştırmacılar, daha düşük zindelik seviyelerine sahip katılımcılar bir plaseboya kıyasla günde 10 gram D-riboz aldığında, egzersiz sırasında özellikle güç çıkışının arttığı görüldü.

Bu bulgulara rağmen, sağlıklı popülasyonlarda yapılan araştırmaların çoğu performansta iyileşme göstermedi.

Bir çalışma, D-riboz tüketen grubun, plasebo tedavisi olarak farklı bir şeker türü (dekstroz) tüketen gruba göre daha az gelişme gösterdiğini bile gösterdi.

Genel olarak, D-ribozun performans arttırıcı etkileri muhtemelen yalnızca belirli hastalık durumlarında ve muhtemelen düşük zindelik düzeyine sahip olanlarda görülür.

Sağlıklı, aktif bireyler için, bu egzersiz performansını iyileştirme yeteneğini destekleyen kanıtlar zayıftır.

ÖZET

Bazı araştırmalar, D-ribozun, düşük zindelik seviyeleri veya belirli hastalıkları olanlarda egzersiz performansını artırabileceğini göstermiştir. Ancak araştırmalar sağlıklı bireylerde bu faydaları desteklememektedir.

5. Kas Fonksiyonunu İyileştirebilir

D-riboz, kas dokusundaki ATP seviyelerinin iyileşmesine yardımcı olabilirken, bu, sağlıklı insanlarda gelişmiş performans anlamına gelmeyebilir.

Bununla birlikte, kas fonksiyonunu etkileyen belirli genetik koşullara sahip olanlar, D-riboz takviyelerinden yararlanabilir.

Genetik bozukluk miyoadenilat deaminaz eksikliği (MAD) - veya AMP deaminaz eksikliği - fiziksel aktiviteden sonra yorgunluğa, kas ağrısına veya kramplara neden olur.

İlginç bir şekilde, MAD prevalansı ırka göre büyük ölçüde değişir. Kafkasyalılarda en sık görülen genetik kas bozukluğudur, ancak diğer gruplarda çok daha az yaygındır.

Bazı araştırmalar, D-ribozun bu durumdaki kişilerde işlevi iyileştirip iyileştiremeyeceğini incelemiştir.

Ayrıca, birkaç vaka çalışması, bu bozukluğu olan kişilerde kas fonksiyonunda iyileşmeler bildirmiştir.

Benzer şekilde, küçük bir çalışma, MAD'li kişilerin D-riboz aldıktan sonra daha az egzersiz sonrası sertlik ve kramp yaşadığını belirtti.

Bununla birlikte, diğer vaka çalışmaları, bu durumdaki kişilerde takviyenin herhangi bir faydasını görmediğini belitmişlerdir.

Sınırlı bilgi ve karışık sonuçlar göz önüne alındığında, D-riboz takviyelerini düşünen MAD'li kişiler sağlık uzmanlarına danışmalıdır.

ÖZET

Sınırlı araştırma, genetik bozukluk miyoadenilat deaminaz eksikliği (MAD) olan kişilerde D-riboz takviyelerinin kas fonksiyonunu ve refahını iyileştirme kabiliyetine ilişkin karışık sonuçlar bildirmiştir.

Dozaj ve Yan Etkiler

Genel olarak, D-riboz takviyeleri çalışmalarında çok az yan etki bildirilmiştir.

Tek doz 10 gram D-ribozun güvenli olduğu ve sağlıklı yetişkinler tarafından genellikle iyi tolere edildiği belirlenmiştir.

Bununla birlikte, bu makalede tartışılan çalışmaların çoğunda daha yüksek dozlar kullanılmıştır.

Bu çalışmaların çoğu, toplam günlük dozları 15-60 gram olmak üzere günde birkaç kez D-riboz sağladı.

Bu çalışmaların birçoğu yan etkilerin meydana gelip gelmediğini bildirmese de, D-ribozun yan etkiler olmaksızın iyi tolere edildiğini belirtilmiştir.

Diğer saygın kaynaklar da bilinen hiçbir yan etki bildirmemiştir.

ÖZET

Günde 10-60 gram D-riboz alımı, genellikle ayrı dozlara bölünür, kayda değer yan etkilere veya güvenlik sorunlarına neden olmaz.

Dip Not

D-riboz, DNA'nızın bir parçasını ve hücrelerinize enerji sağlamak için kullanılan ana molekül olan ATP' yi oluşturan bir şeker molekülüdür.

Belirli tıbbi durumları olan kişiler, yoğun egzersizden sonra gelişmiş egzersiz performansı ve kas hücresi enerji depolarının geri kazanılması dahil olmak üzere D-riboz takviyelerinden fayda görebilir.

Bununla birlikte, sağlıklı, aktif bireylerdeki faydalar bilim tarafından desteklenmemektedir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bu makalede tartışılan belirli gruplardan birine giriyorsanız, D-riboz takviyelerini kullanmayı düşünebilirsiniz. Değilseniz, bu gıda takviyesi muhtemelen önemli faydalar sağlamayacaktır.

Hardline D riboz Satın al

Etiketler: Ribose' un 5 Müthiş Faydası, D-Riboz Nedir?, Ne İşe Yarar?, Fibromiyalji
Haziran 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR