Kazein Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kazein Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kazein Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özellikle Ramazan ayı ile birlikte sporcuları beslenme düzenlerine daha fazla özen göstermeye itmektedir. Kas yıkımlarına engel olmak ve sağlıklı bir vücut için gerekli besinleri almak bu dönemlerde daha önemli hale gelmiştir. Bu yazımızda sizlere özellikle bu tür zamanlarda daha fazla tüketilmesi gereken kazein proteinini anlatacağız.

Kazein Nedir? Ne işe Yarar?

Kazein, vücudumuzun çalışması için gerekli olan tüm temel amino asitleri içeren eksiksiz bir proteindir. En saf haliyle kazein, tadı olmayan beyaz renkli bir Protein kaynağıdır. Tüm memeliler, yavruları için sütte bir bileşen olarak kazein üretirler.

Anne sütü %40 kazein ve %60 peynir altı suyundan oluşurken, inek sütü proteini %80 kazein ve %20 peynir altı suyudur. Kazein kalsiyum ve fosfora bağlandığından, süt bu hayati mineraller için iyi bir kaynaktır.

Niçin Kazein Kullanmalıyız?

Kazein proteininin en belirgin özelliği düşük pH seviyelerinde (örn. mide asidi) uzun süre çözünmeden kalabilmesidir. Kazein mide asidine maruz kaldığında pıhtılaşarak, yavaş ve uzun süreli amino asit salgılamaya başlar. Kazeinin sindirilmesi 7-8 saat sürdüğü için anti-katabolik etkisi ve kana karışma süresi whey proteinden kat kat fazladır. Bu yüzdendir ki kazein proteini özellikle uzun süreli açlık döneminde vücudumuzun protein ihtiyacını karşılar ve o dönemde vücut kazeini bir protein deposu olarak kullanır.

Aynı zamanda yapılan sayısız araştırmada görülmüştür ki, direnç egzersizlerinden sonra en fazla kas gelişimi kazein proteini tüketildikten sonra meydana gelmiştir ve kazein proteini insan bedeni için gerekli olan tüm temel amino asitleri içerdikleri için mTOR sinyalini aktive ederek kaslarda protein sentezlenmesini destekler.

Kazein Proteinini Nasıl Tüketmeliyiz?

Kazein protein tozu, diğer protein tozları gibi genelde bir shakerda su ya da yağsız süt ile karıştırılarak içilir. (Kazein kaşık yardımıyla bir bardağın içinde ya da blender’ da karıştırılabilir). Kimyasal özelliklerinden dolayı kazein protein tozu, sıvı ile karıştırıldığında whey protein tozundan daha yoğun bir kıvam alır ve hemen topaklaşan bir yapıya sahiptir.

Kazein Proteini Ne Zaman Kullanılmalı?

Kazein proteinini günün herhangi bir zamanında tüketmenizde bir sakınca yoktur. Fakat özellikle uzun süre aç kalacağınız zamanlarda örneğin; yatmadan önce veya Ramazan aylarında sahurda tüketmenizde fayda vardır. Çünkü yukarıda da anlattığımız gibi 7-8 saat gibi bir sürede sindirilmesi sayesinde uzun süre aç kalacağınız dönemde vücudunuzun protein kaynağı olacak ve katabolik etkiyi azaltacaktır.

Kazein Proteinini Herkes Kullanabilir mi?

Bu konuyu kazein ve whey proteini üzerinden kısaca açıklamak gerekirse; Whey proteini asidik ortamlarda (örn. mide asidi) hemen çözünebildiği için hızlı bir amino asit salgısı meydana getirir. Kazein ise asidik ortamlarda topaklaştığı ve yavaş yavaş çözündüğü için daha uzun süreli bir sindirime sahiptir. Bu durum, her iki protein tozundan birini tercih etmek zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Hem whey proteini hem de kazein proteini, hayalinizdeki vücuda kavuşmanız için size yardımcı olacak en güçlü iki yardımcınızdır. Whey proteininin egzersiz sonrası kullanıldığında kaslarda protein sentezleme konusunda daha etkili olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış olsa da, ağırlık kaldırma ve güç antrenmanları gibi yoğun egzersizlerden sonra kazein proteini, whey proteininin anabolik tepkime hızını arttırmaya yardımcı olmaktadır. Bu sebepten dolayı whey proteini tozu ve kazein proteini tozu birlikte tüketilebilir.

Ancak yukarıda anlaşıldığı gibi whey proteini özellikle yoğun fiziksel aktivite dönemlerinde kullanılması daha müsaittir. Kazein proteinini ise sadece vücut geliştirme vb. sporlarla uğraşanlar değil herkes kullanabilir. Örneğin Ramazan ayında uzun süreli açlık döneminde vücudunuzun besinsiz kalmaması için kullanabilirsiniz. Bu yüzden kaslarınızı da kaybetmemiş olursunuz. Aynı zamanda kazein içerisindeki amino asitler sayesinde o dönemde ihtiyaç duyduğunuz enerjinin bir kısmını da sağlamış olursunuz.

 

Nereden satın alabilirim?

En iyi kazein markalı ürünleri uygun fiyat avantajıyla online satış mağazamız olan eprotein.com.tr den ve çekmeköy satış mağazamızdan aynı gün ücretsiz kargo ile ayağına gelsin !

Kazein satın al

Etiketler: Kazein Hakkında Bilinmesi Gerekenler, Kazein Nedir?, Kazein Ne işe yarar?, faydaları, zararları
Mayıs 26, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR