Kaslarda Hacim Dengesizliği

Kaslarda Hacim Dengesizliği, kaslarda simetri bozukluğu

Kaslarda Hacim Dengesizliği

Kas gruplarının sağ sol dengesizliği çoğumuz için zor durumlar yaratan ve moralimizi bozan olumsuz bir durumdur. Bu durum özellikle bu spora yeni başlayanların paniklemesine neden olmakta ve aynı zamanda çoğu üst düzey sporcularda da görülmektedir. Aslında bu durum bizi ürkütecek kadar önemli bir sorun olmamakla birlikte 2 -3 ay gibi kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılabilir. Bunun yanı sıra sağ sol dengesizliği herhangi bir kas grubunda görülebilmektedir. Bu durumun çeşitli nedenleri vardır.

Bunlardan en önemlisi gündelik hayatta uzuvlarımızdan baskın olan tarafı daha çok kullanmamız olabilir. Poşet taşırken baskın elimizle taşımamız buna en iyi örneklerdendir. Bu durumun her kas grubu için farklı çözümleri vardır. Bu yazımızda bu çözümleri açıklayacağız. Farklı kişilerden duyduğunuz yanlış bilgileri ve hurafeleri uygulamak yerine bu çözümler ışığında ilerlerseniz sizde bu 2-3 aylık süreçteki gelişimi fark edeceksiniz.

Göğüs

Kas hacminin sağ sol dengesizliği göğüs bölgesinde diğer bölgelere göre daha az görülmektedir. Bu sorun düzenli bir çalışma ile kısa sürede giderilmektedir. Maalesef çoğu spor salonlarında böyle bir sorun duyulduğunda egzersizlerin durdurulması söylenmektedir. Bu söylem kesinlikle yanlıştır ve sizi daha önceki çalışmalarınızdan da edebilir. Sizin yapmanız gereken flat dumbbell chest press hareketidir. Bu hareketi düzenli olarak uyguladığınız takdirde sorunun 2 ay gibi bir süre içerisinde düzeldiğini göreceksiniz.

Dambıl Göğüs Press

Kollar

Spor hayatımızda çalışmalarımıza en iyi karşılığı veren kollar, sağ sol dengesizliğinin en çok ve en bariz olduğu bölgedir. Bu durumda sporcu, egzersizlerini ve çalışma temposunu gözden geçirmeli. İki bölge arasında büyük bir fark görünmüyor ise günlük hayatındaki hareketlerine bakmalıdır.

Dengesizlik durumunda sakın hacmi küçük olan bölgenizi daha fazla çalıştırmak gibi bir hataya düşmeyin. Bu bir fayda sağlamadığı gibi aşırı çalışma kaslarda yıkımı doğuracağından aradaki hacim farkını açmanıza neden olur. İki kolunuzun da çalışma temposunu aynı tutun. İkili antrenmanlara yönelin. Bunun yerine günlük hayatınızda daha fazla kullandığınız baskın elinizi değiştirin. Örneğin ağır poşetleri artık zayıf olan kolunuzla taşıyın. Bu durumu 1 ay kadar devam ettirin, sonra bir süre normale dönün ardından 1 ay kadar daha devam edin. Değişimin farkına varacaksınız.

Bunların dışında kolunuzun biceps bölgesi için Alternating Dumbbell Curl ve Incline Dumbbell Curl hareketlerini 6 aylık periyod halinde kontrol ederek uygulamanız durumunda dengesizlik sorununuzun azaldığını hatta yok olduğunu göreceksiniz. Triceps bölgesi için ise zorlayıcı bir süreç sizi beklemektedir. Triceps kaslarının gelişimi zordur ve nankör bir bölgedir. Bu yüzden uzun süreli bir çalışma gerektirmektedir. Lying Dumbbell French Press ve Dumbbell Triceps Extension hareketleri bu sorun için en iyi sonuç veren hareketlerdir.

Dambıl curll

Sırt

Sırt bölgesindeki hacim dengesizliği yaygın olarak görülmektedir. Özellikle yeni başlayan sporcuların çoğu bu durumla karşı karşıya gelmektedir. Bu durumunda üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Lat pull down ve One Dumbbell Row hareketlerini düzenli olarak uygulayarak dengesizliğin giderilmesinde büyük ilerleme sağlamış olursunuz.

Eğilerek çift dambıl rowing

Bacak

Bacak antrenmanları oldukça zorlayıcı olmakla birlikte bu sorunun baş göstermesi durumunda vereceğimiz antrenmanlar ve düzenli koşu ile giderilebilmektedir. Split squat ve Single leg dumbbell Romanian Deadlift bu sorunu çözmenize yardımcı olacak antrenman çeşitleridir.

Çift dambıl Squat

Omuz

Kaslarda sağ sol dengesizliği omuzlarda yapılan antrenmanlara göre çok sık veya çok zor oluşabilmektedir. Seated Dumbbell Shoulder Press veya Single Arm Side hareketleri ile bu sorunu aşabilirsiniz. Fakat omuz idmanlarınızı uzun süreli ve yorucu tutmamaya özen göstermelisiniz.

Çift dambıl omuz press

Sonuç

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; antrenmanlarınızda, hareketlerinizde bar kullanmak yerine daha çok dumbbell kullanmaya özen göstermelisiniz. Bunun nedenini anlatmak gerekirse örneğin barbell curl hareketini yaparken ağırlığın kollara eşit dağılımı maalesef çok zor olmaktadır. Siz istemeden de olsa ağırlığı baskın olan kolunuzla daha fazla kaldırırsınız. Bu da güçlü kolunuzu daha güçlü hale gelmesine yol açar. Bu yüzden daha çok dumbbellar ile çalışmanız dengeli bir şekilde kaslarınızı çalıştırmanıza daha fazla yardımcı olur.

Yukarıda bahsettiğimiz bu çözümlerin hepsini uzun süreli ve yorucu antrenmanlar haline getirmemeli 6 ila 8 haftalık süreçler halinde uygulamalısınız. Farklı kaynaklar ve kişilerin hurafelerine inanmayın. Ve azimli olun. İyi çalışmalar.

Etiketler: Kaslarda Hacim Dengesizliği, kaslarda simetri bozukluğu
Ekim 09, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR