ZMA Testosteronu Artırır mı ve Güvenli mi?

ZMA Testosteronu Artırır mı ve Güvenli mi

ZMA Testosteronu Artırır mı, Güvenli mi?

ZMA testosteron seviyelerini yükseltmenin yanı sıra performans ve kas kütlesi oluşturmak için çeşitli sağlık yararları olduğu iddia edilmektedir. Ancak, bu alandaki araştırmalar karışık sonuçlar göstermektedir. Bu makale, ZMA'nın Ne olduğu, testosteronu artırıp artırmadığını ve güvenli olup olmadığını açıklar.

ZMA Ne Anlama Gelir?

ZMA; çinko, magnezyum aspartat ve B6 içeren bir vitamin ve mineral takviyesidir. ZMA, özellikle sporcular, vücut geliştiriciler ve fitness tutkunlarının kullanılan popüler bir besin takviyesidir.

ZMA çeşitli form ve dozlarda aşağıdaki bileşenleri içerir:

Çinko: çinko monometiyonin, çinko aspartat veya çinko oksit olarak

Magnezyum: magnezyum aspartat, magnezyum oksit veya magnezyum sitrat olarak

B6 Vitamini (piridoksin): Bu vitaminler ve mineraller sağlığınızda hayati rol oynar. Metabolizmanızı, sindiriminizi, kas sağlığınızı ve bağışıklığınızı destekler ve vücudunuzdaki iletişime yardımcı olur.

Bazı üreticiler, ZMA' ya D3 vitamini, folat, teanin, 5-HTP, kediotu kökü, Tribulus terrestris, melatonin ve diğer çeşitli bileşenler eklemektedirler. Ayrıca ZMA ürünleri vitaminler, mineraller veya amino asitler içerebilirler.

ZMA Ne İçin Kullanılır?

İnsanlar ZMA' yı;

-testosteronu artırmak,

-iyileşmeye yardımcı olmak,

-uyku kalitesini iyileştirmek,

-bağışıklığı artırmak gibi çeşitli nedenlerle alırlar.

Yine de, ZMA 'nın sağlık ve performans yararlarını destekleyen sınırlı araştırmalar var.

ÖZET: ZMA, çinko, magnezyum ve B6 vitamini içeren bir vitamin ve mineral takviyesidir. Çoğu insan kas iyileşmesine ve performansına yardımcı olmak için ZMA alır, ancak bu alandaki araştırmalar sınırlıdır.

ZMA' nın Testosteron Üzerindeki Etkisi

Birçok sporcu, vücut geliştiricisi ve fitness tutkunu testosteronu artırmak için ZMA kullanıyor.

ZMA ve testosteron üzerine yapılan bazı çalışmalar testosteronu artırabileceğini kanıtladırlar. Fakat başka çalışmalarda hiçbir etki bulamadılar. ZMA ile ilgili araştırmaların çoğunun oldukça eski ve modası geçmiş olduğu belirtilmelidir.

2000 yılında 27 kolej futbolcusu üzerinde yapılan 8 haftalık bir araştırmada. ZMA takviyesi almanın serbest testosteronu %33,5 ve insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-1) seviyelerini %3,6 oranını artırdığı görüldü. Ayrıca, kas gücünü ve fonksiyonel gücü geliştirdiği izlendi. Bu çalışmanın dışında diğer araştırmalar ZMA'nın testosteronu artırdığını bulamadı. Ayrıca 14 sağlıklı erkekte, 56 gün boyunca günlük ZMA takviyesi almanın serbest

veya toplam testosteronu artırmadığı görüldü.

ZMA' nın Diğer Faydaları

Çoğu araştırma, ZMA' nın sağlıklı bireylerde testosteronu artıracağını, başka faydalar

da sunabilir.

ZMA Uyku Kalitesini İyileştirebilir

Birçok insan uyku kalitesini artırmak için ZMA'yı uykuya yardımcı olarak alır. Bunun nedeni çoğunlukla çinko ve magnezyum kombinasyonudur. Araştırmada çinkonun uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabileceği göstermektedir. Magnezyum ise sinir sisteminizi etkinleştirir. Bu da uykuya dalmadan önce beynin ve vücudun rahatlamasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

ZMA Bağışıklığı Destekleyebilir

Çinko, magnezyum ve B6 vitamini bağışıklığı desteklemeye yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. Çinko, bağışıklık hücrelerinin gelişimi ve sağlıklı hücre sinyalleri için önemlidir. Bu nedenle diyette çinko eksikliği bağışıklık sisteminizin tepkisini bozabilir. Çinkonun, iyileşmeye, enfeksiyon riskini azaltmasına, bağışıklık sistemine ve soğuk algınlığı ile savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

B6 Vitamini, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak için gerekli antikorları üretmesine yardımcı olur. Araştırmalar, B6 vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini öne sürmektedir.

ZMA Kullanım Dozu ve Önerisi

Çoğu çalışma, takviyelerde bulunan miktarlara benzer şekilde aşağıdaki dozu Önermektedirler.

Çinko: 30 mg veya Günlük Değerin (GD) %273'ü

Magnezyum: 450 mg veya günlük değerin %107'si

B6 Vitamini: 10–11 mg veya GD'nin %588–647'si

Çoğu ZMA takviyesi, yukarıda listelenen miktarlara benzer şekilde. Bu, erkekler için üç ZMA kapsülü veya üç kaşık ZMA tozu almaya eşittir. Bununla birlikte, kadınlara tipik olarak iki kapsül veya iki ölçek toz almaları tavsiye edilir. Çoğu üretici, ZMA'yı yatmadan yaklaşık 30-60 dakika önce aç karnına almanızı önerir.

ZMA takviyeleri genellikle erkekler için üç, kadınlar için iki kapsül veya ölçek olarak toz önerir. Kulanım etiketinde tavsiye edilenden fazlasını almaktan kaçının.

ZMA' nın Zararlı mıdır, Yan Etkileri Nelerdir?

Bugüne kadar, ZMA ile ilgili hiçbir yan etki bildirilmemiştir. ZMA, yüksek dozlarda aşağıdaki gibi yan etkilere neden olabilir.

Çinko: mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, mide krampları, ishal ve baş ağrıları; Ayrıca aşırı çinko alımı bakır eksikliğine neden olabilir.

Magnezyum: ishal, mide bulantısı, mide krampları ve kusma

B6 Vitamini: Ellerde veya ayaklarda ağrı veya uyuşukluk ve sinir hasarı

Yine de, bu yan etkiler, etikette önerilen dozlarda olası değildir. ZMA, standart dozlarda nispeten güvenlidir. Ancak çok yüksek dozlarda yan etkilere neden olabilir. Herhangi bir diyet takviyesinde olduğu gibi, ZMA'yı almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

En İyi ZMA Markalı Ürünleri Nereden Satın Alabilirim?

En iyi ZMA markalı ürünleri satın almak isterseniz eprotein.com.tr online mağazamızdan ücretsiz kargo ile alabilir. Türkiye’nin her noktasına gönderilmek üzere ve İstanbul/ Çekmeköy şubemizden satın alabilirsiniz.

ZMA Satın Al

Etiketler: ZMA Testosteronu Artırır mı ve Güvenli mi, Zma Nasıl Kullanılır, ZMA gerçekten işe yarıyor mu, Zma nedir, ne işe yarar?
Kasım 04, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR