Glutamin Yararları, Kullanımı ve Yan Etkileri

Glutamin Yararları, Kullanımı ve Yan Etkileri

Glutamin Yararları, Kullanımı ve Yan Etkileri

Glutamin, vücutta birçok işlevi olan önemli bir amino asittir. Proteinin bir yapı taşı ve bağışıklık sisteminin kritik bir parçasıdır.

Dahası, glutaminin bağırsak sağlığında özel bir rolü vardır. Vücudunuz bu amino asidi doğal olarak üretir ve birçok gıdada da bulunur. Yine de, optimal sağlık için takviyelerden ekstra glutamine ihtiyacınız olup olmadığından emin olamayabilirsiniz.

Bu makale de, glutaminin neden önemli olduğunu açıklamakta ve glutamin takviyelerinin yararlarını ve güvenliğini tartışacağız.

Glutamin nedir?

Glutamin bir amino asittir. Amino asitler vücutta birçok rol oynayan moleküllerdir. Ana amaçları, proteinler için yapı taşları olarak hizmet etmektir. Proteinler organlar için çok önemlidir. Ayrıca kandaki maddeleri taşımak ve zararlı virüsler ve bakterilerle savaşmak gibi başka işlevlere de hizmet ederler. Diğer birçok amino asit gibi, iki farklı biçimde bulunur: L-glutamin ve D-glutamin. Neredeyse aynıdırlar ancak biraz farklı bir moleküler düzenlemeye sahiptirler.

Gıdalarda ve takviyelerde bulunan form L-glutamindir. Bazı markalar onu L-glutamin olarak listeliyor, ancak diğerleri daha geniş bir terim olan glutamin kullanıyor. L-glutamin protein yapmak ve diğer işlevleri yerine getirmek için kullanılırken, D-glutamin canlı organizmalarda nispeten önemsiz görünmektedir.

L-glutamin vücudunuzda doğal olarak üretilebilir. Aslında kanda ve diğer vücut sıvılarında en bol bulunan amino asittir. Bununla birlikte, vücudunuzun glutamin ihtiyacının onu üretme yeteneğinden daha fazla olduğu zamanlar vardır.

Bu nedenle, şartlı olarak gerekli bir amino asit olarak kabul edilir, yani yaralanma veya hastalık gibi belirli koşullar altında diyetten alınması gerektiği anlamına gelir.

Ayrıca glutamin, bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı için önemli bir moleküldür.

ÖZET: Glutamin önemli bir amino asittir. L-glutamin, gıdalarda, takviyelerde ve insan vücudunda bulunan formdur. Vücudunuzdaki proteinlerin bir parçasıdır ve bağışıklık fonksiyonu ve bağırsak sağlığı ile ilgilidir.

Glutamin Hangi Gıdalarda Bulunur

Glutamin, çeşitli yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Tipik bir diyetin günde 3 ila 6 gram içerdiği tahmin edilmektedir, ancak bu, özel diyetinize bağlı olarak değişebilir.

En çok, yüksek protein içerikleri nedeniyle hayvansal ürünlerde bulunur.Bununla birlikte, bazı bitki bazlı yiyecekler proteinlerinde daha büyük bir yüzdeye sahiptir.Bir çalışmada, çeşitli gıdalarda ne kadar L-glutamin bulunduğunu belirlemek için gelişmiş laboratuvar teknikleri kullanılmıştır.

Aşağıdakiler, her gıdadaki L-glutaminden oluşan protein yüzdeleridir:

  • Yumurtalar :% 4,4 (100 gr yumurta başına 0,6 gr)

  • Sığır eti :% 4,8 (100 g sığır eti için 1,2 g)

  • Yağsız süt :% 8,1 (100 g süt başına 0,3 g)

  • Tofu :% 9,1 (100 g tofu başına 0,6 g)

  • Beyaz pirinç :% 11,1 (100 gr pirinç başına 0,3 gr)

  • Mısır :% 16,2 (100 g mısır başına 0,4 g)

Beyaz pirinç ve mısır gibi bazı bitki kaynakları büyük oranda glutaminden oluşan proteine ​​sahip olsalar da, genel olarak oldukça düşük protein içeriğine sahiptirler.Bu nedenle, et ve diğer hayvansal ürünler, yüksek miktarda et almanın en basit yoludur.Ne yazık ki, pek çok özel gıdanın tam glutamin içeriği incelenmemiştir.

Bununla birlikte, glutamin proteinlerin gerekli bir parçası olduğu için, protein içeren hemen hemen her yiyecek bir miktar glutamin içerecektir.Genel diyetinizde yeterli protein almaya odaklanmak , tükettiğiniz glutamin miktarını potansiyel olarak artırmanın kolay bir yoludur.

ÖZET: Neredeyse protein içeren her yiyecek bir miktar glutamin içerir, ancak miktarları değişiklik gösterir. Hayvansal besinler, protein içerikleri nedeniyle iyi kaynaklardır. Diyetinizde yeterince protein almak, yeterince aldığınızdan emin olabilir.

Bağışıklık Sistemi İçin Önemlidir

Glutaminin en önemli işlevlerinden biri bağışıklık sistemindeki rolüdür. Beyaz kan hücreleri ve bazı bağırsak hücreleri dahil olmak üzere bağışıklık hücreleri için kritik bir yakıt kaynağıdır. Ancak büyük yaralanmalar, yanıklar veya ameliyatlar nedeniyle kandaki seviyeleri düşebilir. Vücudun glutamine ihtiyacı, onu üretme yeteneğinden daha fazlaysa, vücudunuz bu amino asidi daha fazla salmak için kas gibi protein depolarını kullanabilir, buda kas kaybı anlamına gelmektedir.

Ek olarak, yetersiz miktarda glutamin mevcut olduğunda bağışıklık sisteminin işlevi tehlikeye girebilir.

Bu nedenlerden dolayı, yüksek proteinli diyetler , yüksek glutaminli diyetler veya glutamin takviyeleri genellikle yanıklar gibi büyük yaralanmalardan sonra reçete edilebilir.

Çalışmalar ayrıca glutamin takviyelerinin sağlığı iyileştirebileceğini, enfeksiyonları azaltabileceğini ve ameliyattan sonra hastanede kalış sürelerinin kısalmasına neden olabileceğini bildirmiştir.

Dahası, kritik hastalarda hayatta kalmayı iyileştirdikleri ve tıbbi maliyetleri düşürdükleri gösterilmiştir. Diğer çalışmalar, glutamin takviyelerinin bakteri veya virüslerle enfekte hayvanlarda bağışıklık fonksiyonunu da iyileştirebileceğini göstermiştir.

ÖZET: Glutamin, bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, hastalık veya yaralanma sırasında vücut bunu yeterince üretemeyebilir. Glutamin takviyeleri, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye ve vücuttaki protein depolarını korumaya yardımcı olabilir.

Bağırsak Sağlığında Rol Oynar

Glutaminin bağışıklık sistemi faydaları, bağırsak sağlığındaki rolü ile ilgilidir. İnsan vücudunda bağırsaklar, bağışıklık sisteminin en büyük kısmı olarak kabul edilir. Bunun nedeni, bağışıklık fonksiyonlarına sahip birçok bağırsak hücresinin yanı sıra bağırsaklarınızda yaşayan ve bağışıklık sağlığınızı etkileyen trilyonlarca bakteri vardır. Ayrıca bağırsaklarınızın içi ile vücudunuzun geri kalanı arasındaki bariyerin korunmasına yardımcı olur ve böylece bağırsağa karşı koruma sağlar. Bu, zararlı bakterilerin veya toksinlerin bağırsaklarınızdan vücudunuzun geri kalanına geçmesini önler.

Ayrıca bağırsaktaki hücrelerin normal büyümesi ve bakımı için önemlidir. Bağışıklık sistemindeki bağırsakların temel rolü nedeniyle, glutamin bağırsak hücrelerini destekleyerek genel bağışıklık sağlığınıza fayda sağlayabilir.

ÖZET: Bağırsaklarınız, bağışıklık sisteminizin önemli bir parçasıdır. Glutamin, bağırsak ve bağışıklık hücreleri için bir enerji kaynağıdır. Ayrıca bağırsaklar ve vücudunuzun geri kalanı arasındaki bariyerin korunmasına yardımcı olur ve bağırsak hücrelerinin düzgün büyümesine yardımcı olur.

Kas Kazanımı ve Egzersiz Performansı Üzerindeki Etkileri

Proteinin yapı taşı olma rolü nedeniyle, bazı araştırmacılar, takviye olarak glutamin almanın kas kazanımını veya egzersiz performansını iyileştirip iyileştirmediğini test ettiler.

-Bir çalışmada, 31 kişi altı haftalık ağırlık çalışması sırasında glutamin veya plasebo aldı.

-Çalışmanın sonunda, her iki grup da gelişmiş kas kütlesi ve gücü gösterdi. Ancak iki grup arasında hiçbir fark yoktu.

-Ek çalışmalar, kas kütlesi veya performansı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını da göstermiştir.

-Bununla birlikte, bazı araştırmalar, glutamin takviyelerinin kas ağrısını azaltabileceğini ve yoğun egzersizden sonra iyileşmeyi iyileştirebileceğini bildirmiştir.

-Aslında, bir çalışma, glutamin veya glutamin artı karbonhidratların, iki saatlik koşu sırasında kas yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.

-Ayrıca sporcuların bağışıklık fonksiyonunu artırmaya çalışmak için de kullanılmıştır, ancak sonuçlar değişiklik göstermektedir.

Sonuç olarak, bu takviyelerin kas kazanımı veya gücü için fayda sağladığına dair hiçbir kanıt yoktur. Diğer etkiler için bazı sınırlı destek var, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Pek çok sporcunun normal diyetlerinde yüksek protein alımına sahip olduğunu, yani takviyeleri olmasa bile büyük miktarlarda glutamin tükettiklerini belirtmek de önemlidir.

ÖZET: Kas kazanımı veya güç performansı için glutamin takviyelerinin kullanımı için çok az bilgi vardır. Bununla birlikte, egzersiz sırasında ve sonrasında yorgunluğu azaltabilir veya kas ağrısını azaltabilirler.

Glutamine Kullanımı

Glutamin, vücutta doğal olarak üretilen ve birçok gıdada bulunan bir amino asit olduğundan, normal miktarlarda zararlı olduğuna dair hiçbir endişe yoktur. Tipik bir diyetin günde 3 ila 6 gram içerebileceği tahmin edilmektedir, ancak bu miktar tüketilen yiyeceklerin türlerine ve miktarlarına göre değişebilir. Glutamin takviyeleri ile ilgili çalışmalar, günde yaklaşık 5 gramdan altı hafta boyunca günde yaklaşık 45 gramlık yüksek dozlara kadar değişen çok çeşitli dozlar kullanmıştır.

Bu yüksek dozda herhangi bir olumsuz yan etki bildirilmemesine rağmen, kan güvenliği belirteçleri özel olarak incelenmemiştir.Diğer çalışmalar, günde 14 grama kadar kısa süreli takviye ile ilgili minimum güvenlik endişeleri bildirmiştir.

Genel olarak, takviyelerin kısa süreli kullanımının muhtemelen güvenli olduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte, bazı bilim adamları sürekli kullanımları hakkında endişelerini dile getirdiler.

Düzenli bir diyete glutamin eklemek, vücudun amino asitleri emme ve işleme biçiminde çeşitli değişikliklere neden olabilir. Yine de, bu değişikliklerin uzun vadeli etkileri bilinmemektedir.

Bu nedenle, özellikle yüksek dozlar kullanıldığında, uzun süreli takviye ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bitki bazlı, düşük proteinli bir diyetle karşılaştırıldığında, hayvansal kaynaklı, yüksek proteinli bir diyet uygularsanız, glutamin takviyelerinin aynı etkilere sahip olmaması mümkündür.

Düşük glutamin içeriğine sahip bitki bazlı bir diyet uygularsanız, genel olarak günlük normal bir miktar almaya devam ederken takviyeleri tüketebilirsiniz.

Bir glutamin takviyesi almaya karar verirseniz, muhtemelen günde yaklaşık 5 gramlık konservatif bir dozla başlamak en iyisidir.

ÖZET: Gıdalarda bulunan glutamin alımının yanı sıra takviyelerin kısa süreli kullanımı güvenlidir. Bununla birlikte, glutamin takviyeleri vücudunuzun amino asitleri nasıl işlediğini etkileyebilir. Uzun süreli kullanımları hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Dip Not

-Glutamin, iki formda bulunan bir amino asittir: L-glutamin ve D-glutamin.

-L-glutamin, vücutta doğal olarak üretilen ve birçok gıdada bulunan önemli formdur. Tipik bir diyetin günde 3 ila 6 gram içerdiği tahmin edilmektedir.

-Bağışıklık ve bağırsak hücreleri için yakıt sağlar ve bağırsakların güçlü kalmasına yardımcı olur.

-Yaralanma veya ağır hastalıklar gibi vücudunuzun optimal miktarları üretemediği zamanlarda, bununla takviye etmek bağışıklık sağlığınız ve iyileşmeniz için faydalı olabilir.

-Glutamin ayrıca sıklıkla bir spor takviyesi olarak antrenman sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılmaktadır.

 Glutamin, kısa vadede güvenli görünmektedir, ancak uzun vadeli etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Etiketler: Glutamin Yararları, Kullanımı ve Yan Etkileri , Glutamine Nedir,
Şubat 22, 2019
Listeye dön