Glutamin ve BCAA Arasındaki Fark Nedir? | Karşılaştırma
BCAA'lar esansiyel amino asitler olsa da, glutamin şartlı esansiyel bir amino asittir. Yani vücudunuz normal şartlarda onu üretebilir ancak yoğun egzersiz, stres veya hastalık durumlarında dışarıdan takviye gerekebilir. Ancak diyet yoluyla ek glutamin de alabilirsiniz.
Glutamin Açısından Zengin Besinler
- Tavuk
- Yumurta
- Sığır eti
- Balık
- Mısır
- Soya proteinleri
- Fasulye
- Pirinç
- Havuç ve mercimek
Glutamin, vücuttaki protein sentezi için de önemlidir. Ve kas dokusunda bol miktarda bulunur.
Peki, Glutamin Ne İşe Yarar?
Glutamin kaslarda enerji üretimine yardımcı olur, bağışıklık sistemini destekler ve antrenman sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
Daha detaylı bilgi için "Glutamin Nedir, Ne İşe Yarar?" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ayrıca tükenmişlik durumlarını yenilemek, kas inşa etmek ve diğer sağlık yararlarından yararlanmak için glutamin takviyesi yapabilirsiniz. Glutamin takviyesi genellikle güvenli kabul edilir.
Örneğin doktorlar, stres ve yaralanmalar sırasında tükenmiş seviyeleri yenilemek için glutamin açısından zengin gıdalar veya takviyeler önerebilir. L glutamin ve D glutamin olmak üzere iki farklı formu bulunur. Takviyelerde genellikle L-glutamin kullanılır.
BCAA ve Glutamin Karşılaştırmalı Tablo
Özellik |
BCAA (Dallı Zincirli Amino Asitler) |
Glutamin |
Temel Tanım |
Lösin, izolösin ve valin içeren üç esansiyel amino asit |
Vücutta en bol bulunan şartlı esansiyel amino asit |
Vücuttaki Üretimi |
Vücut tarafından üretilemez, dışarıdan alınması gerekir (esansiyel) |
Vücut tarafından üretilebilir, ancak bazı durumlarda takviye gerekebilir |
Ana Fonksiyonları |
Kas protein sentezini tetikler, kas yıkımını azaltır, enerji sağlar |
Kas iyileşmesini destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak sağlığını korur, enerji üretimine katkıda bulunur |
Emilim Süreci |
Doğrudan kas dokusunda metabolize olur |
Öncelikle bağırsak ve bağışıklık hücreleri tarafından kullanılır |
Sporcu Performansına Etkileri |
Antrenman sırasında enerji, kas gelişimi ve dayanıklılık desteği |
Antrenman sonrası toparlanma, kas ağrılarının azalması, bağışıklık desteği |
Glutamin ve BCAA'yı Birlikte Alabilir misiniz?
Hem glutamin hem de BCAA insan vücudundaki amino asitler arasındadır. Ve bu nedenle ikisini aynı anda takviye etmenin bilinen ciddi bir olumsuz etkisi yoktur. Sadece zamanlamayı düşünmelisin, böylece vücudun onlardan en iyi şekilde yararlanır. Antrenman sonrası iyileşmeyi desteklemek için birlikte kullanılmaları yaygındır.
Günde en az 4.5 g glutamin ve günde 5 gram BCAA almak yaygın bir uygulamadır.
BCAA ve Glutamin Ne Zaman Alınmalı?
BCAA almak için en iyi zaman, kas ağrısını ve yorgunluğunu azaltmak ve antrenman sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için egzersizlerden önce veya sonradır.
Bir çalışmada, iki sporcu grubuna on hafta boyunca egzersizlerden hemen önce ve sonra 25 gram BCAA tedavisi uygulandı. Her ikisi de vücut gücü ve kompozisyonunda aynı kazanımı gösterdi.
Egzersizden önce ve sonra BCAA almak için kesin bir zaman aralığı yoktur. Hangisi sizin için işe yararsa, egzersizlerden kısa bir süre önce veya sonra veya hatta egzersizlerden 5 saat sonra alabilirsiniz. Glutamin için, biyoyararlanımını artırmak için antrenmandan yarım saat sonra ek almanız önemlidir.
Antrenmana glutamin almak, vücudun enerji için onu daha fazla emmesini sağlar. Ayrıca kas dokusundaki küçük yırtıkların iyileşmesine yardımcı olur.
BCAA ve Glutamini Birlikte Kullanmanın Faydaları
Özellikle antrenman öncesi veya eylence sonrası BCAA ve glutamin dozlarını birleştirmenin çeşitli faydaları vardır. Sadece bir yakıt kaynağı olmakla kalmaz. Aynı zamanda BCAA'lar yağların ve yağ asitlerinin parçalanmasını da destekler. Ayrıca, BCAA ve glutamin takviyesi, kilo yönetimi için gerekli olan bağırsak mikrobiyomunu destekler.
Kas Büyümesine Teşvik Eder
Glutamin ve BCAA'lar proteinlerin sentezinde kullanılır. Ayrıca hücrelerin hidratlı kalması için su ve tuz çekmesine yardımcı olurlar. Ve sonuç olarak daha yoğun ve dolgun hale gelirler. Antrenmanlar sırasında glutamin ve BCAA'ları takviye etmek, kasları daha hızlı toplamanıza yardımcı olabilir. Glutamin kaslarda depolanır ve yoğun antrenmanlar sırasında kasların beslenmesine yardımcı olurken, BCAA kas protein sentezi için temel yapı taşlarını sağlar.
Daha Hızlı İyileşme Süresi ve Sakatlanmayı Azaltır
Hücre hacmi, onarım ve büyüme için gereklidir. Sporcular ayrıca bağışıklıklarını geliştirmek ve kas ağrılarını azaltmak için glutamin takviyesi yaparlar. Karbonhidratlarla birleştirildiğinde, glutamin yoğun egzersizlerden sonra kandaki yorgunluğun bir göstergesini azaltır.
Bağışıklık Sistemine Destek
Glutamin, bağırsak hücreleri ve beyaz kan hücreleri için bilinen bir yakıt kaynağıdır. Gerçekten de, sadece glikoz ile rekabet ediyor. Vücudunuzun optimal işlev için amino aside ihtiyacı vardır. Ayrıca enfeksiyonları azaltmaya ve iyileşme süresini azaltmaya yardımcı olur.
Daha İyi Bağırsak Sağlığı
Glutamin, bağırsak mukozasının bütünlüğünü destekler. Bu astar, sindirim aktivitesindeki bakterilerin vücudunuzun geri kalanına göç etmemesini sağlar ve bunun tersi de geçerlidir. Ayrıca bağırsak hücrelerini enerjili tutarak bağışıklık fonksiyonunu artırır. Göğsün ağzı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında da olumlu etkileri olabilir.
L-glutamin ayrıca bir anti-inflamatuardır. Dokuları yatıştırır ve çeşitli irritabl bağırsak sendromlarını uzak tutarak bağırsak spazmlarını azaltır.
Yağsız kas büyümesi ve koruması, kas enerjisini artırmak, yorgunluğu azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için BCAA ürünlerimizi kullanın.
Kilo Kaybı İçin BCAA ve Glutamin Kullanabilir misiniz?
Birkaç çalışma ayrıca kilo kaybı için BCAA ve glutamin kullanımını desteklemektedir. Bir çalışmada, 66 tip II diyabet hastası günde 30 g glutamin tozu ile tedavi edildi. Ve kalp sağlığının düzeldiğini ve vücut ve karın yağının azaldığını ortaya çıkardı. Başka bir çalışma, 2 hafta boyunca sürekli olarak glutamin almanın, göbek yağının ortak bir göstergesi olan bel çevresini azalttığını ortaya koydu.
Glutamin ve BCAA Yan Etkileri
Glutamin vücutta doğal olarak bulunur ve BCAA esansiyel bir amino asittir. Bu nedenle kısa vadede ölçülü olarak alındığında zararlı olmamalıdır. Aşırı glutamin ve BCAA kullanmak bulantı, baş ağrısı ve ağrıya neden olabilir. Olası olumsuz etkiler konusunda dikkatli olunmalıdır.
Önemli Not: Hamile ve emziren kadınların da BCAA'dan uzak durmaları önerilir. Takviyeler hormonlar ve ilaçlarla iyi karışmaz. Herhangi bir diyabet ilacı, tiroid hormonu, Parkinson ilacı veya proglisemi kullanıyorsanız doktorunuza danışın. Reyes sendromu, böbrek hastalığı ve belirli kanser hücresi türlerinde glutaminden uzak durun!
Glutamin mi, BCAA mı? Hangi Durumda Hangisini Kullanmalı?
Yoğun fiziksel antrenmanlarda, vücut enerjisini ve kendisini korumaya ihtiyaç duyar. Özellikle düşük kalorili diyetlerde, kilo verme ve yağ yakma sürecinde, vücut ekstra bir enerji kaynağına ihtiyaç duyabilir. Antrenman ve fiziksel aktivite esnasında beslenmeye destek olması amacıyla en yaygın kullanılan takviyeler BCAA ve olan glutamindir. Peki, glutamin vs BCAA ikileminde hangi durumlarda hangisi tercih edilmeli?
Kas Gelişimi ve Anabolik Etki Odaklıysanız:
BCAA özellikle lösin içeriği sayesinde kas protein sentezini doğrudan tetikleme konusunda daha etkilidir. Eğer temel amacınız kas kütlesi kazanmak ve antrenman sırasında kas yıkımını minimuma indirmekse, BCAA öncelikli tercihiniz olabilir.
Antrenman Sonrası Hızlı Toparlanma ve Bağışıklık Desteği Arıyorsanız:
Glutamin, kasların onarım sürecini hızlandırma, kas ağrılarını azaltma ve özellikle yoğun antrenman dönemlerinde zayıflayabilen bağışıklık sistemini destekleme konusunda öne çıkar. Eğer antrenman sonrası yenilenme sizin için kritikse ve sıkı antrenmanlar yapıyorsanız, glutamin daha faydalı olabilir.
Dayanıklılık Antrenmanları Yapıyorsanız:
BCAA, antrenman sırasında enerji kaynağı olarak kullanılabilir ve yorgunluğu geciktirebilir. Uzun süreli dayanıklılık gerektiren sporlarla uğraşıyorsanız, BCAA takviyesi performansınıza katkı sağlayabilir.
Bağırsak Sağlığınızı Desteklemek İstiyorsanız:
Glutamin, bağırsak duvarının bütünlüğünü korumada ve sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemede kilit bir role sahiptir. Sindirim sistemi hassasiyetiniz varsa veya genel bağırsak sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız glutamin faydalı olabilir.
Her İkisinin de Faydalarından Yararlanmak Mümkün mü?
Evet, birçok sporcu BCAA ve glutamini birlikte kullanarak her iki amino asidin de sunduğu avantajları birleştirmeyi hedefler. Örneğin, antrenman öncesi veya sırasında BCAA, antrenman sonrası ise glutamin almak yaygın bir stratejidir.