Amino Asitler Ne İşe Yarar?

Amino Asitler Nedir, Ne işe Yarar ?

Amino Asitler Nedir ve Onlara Neden İhtiyaç Duyarız?

Muhtemelen spor beslenme tozları ve içecek karışımlarının başında amino asitler olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak amino asitler tek başına atletik performansınızdan çok daha büyük bir rol oynar. Peki, amino asitler nedir ve neden onlara ihtiyacınız var? Hadi bir bakalım.

Amino Asitler nedir?

Amino asitler, belirli oluşum özelliklerini paylaşan 20 organik bileşikten oluşan bir gruptur. Hayvanlarda ve bitkilerde proteinlerin 'yapı taşları' olarak bilinirler. Çok temel bir rol oynadıkları için, vücudunuzun normal işlevlerini sürdürmesine yardımcı olmak için vücudunuzdaki birçok kimyasal reaksiyona dahil olurlar.

Amino Asitler Ne Yapar?

Amino asitler üç kategoriye ayrılırlar:

Temel, Gerekli Olmayan ve Koşullu. Spesifik bir amino asidin ait olduğu grup, vücudunuzun onu nereden aldığına bağlıdır.

Gerekli amino asitler

Vücudunuz esansiyel amino asitleri üretemez. Bunlar, genellikle gıda veya takviye yoluyla bir dış kaynak tarafından elde edilmelidir. Çoğu insan diyetleri yoluyla yeterince esansiyel amino asit alabilir. Temel amino asitler şunlardır:

Histidin

Vücudu alerjenler gibi istilacılara karşı savunmak için bağışıklık sistemi tarafından üretilen histamin oluşumu için gereklidir. Sinirler arasındaki iletişime yardımcı olan bir nörotransmitter olarak işlev görür. Histamin ayrıca sindirim sürecinde önemli bir rol oynar.

İzolösin

Dallı zincirli bir amino asittir. Öncelikle kas proteinlerinde bulunur. Bağışıklık sisteminde, büyümede ve metabolizmada hayati bir rol oynar. İzolösin ayrıca enerji sağlar ve kasları uyarır.

Lösin

İzolösin gibi, lösin de kas büyümesi ve enerji üretimi için gerekli olan dallı zincirli bir amino asittir. Çoğunlukla kas proteinlerinde bulunur. Kas, deri ve kemik yaralanmalarının iyileşmesi ve onarımı için gereklidir.

Lizin

Yağ asitlerini enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan bir besin olan karnitin üretimine yardımcı olur. Büyümeyi teşvik eder. Kollajen oluşumuna yardımcı olarak sağlıklı cilt, kıkırdak, tendonlar ve kemiklerin korunması için gerekli hale getirir.

Metiyonin

Hücrelerdeki protein üretiminin önemli bir parçasıdır (örneğin, yorucu egzersizler sırasında hasar gören kas proteinlerinin onarımı). Vücut tarafından esansiyel olmayan bir amino asit olan sisteini üretmek için kullanılır. Metiyonin ayrıca vücudun önemli işlevleri yerine getirmek için dönüştürdüğü kükürt içeren moleküller oluşturur.

Fenilalanin

Ruh sağlığını korumak için gerekli moleküllerin üretimine yardımcı olur. Savaş ya da kaç tepkisini etkileyen adrenalin ve noradrenalinin yanı sıra tirozin oluşumuna yardımcı olur. Fenilalanin ayrıca anıların oluşumunu, öğrenme becerilerini ve zevk duygusunu etkileyen dopamin üretimine yardımcı olur.

Treonin

Kolajen, doku kası ve elastin üretimi için hayati önem taşır. Ayrıca kemik oluşumunu ve güçlü diş minesini destekler. Daha hızlı iyileşmeyi ve kan pıhtılarının oluşumunu kolaylaştırır.

Triptofan

Uykunun düzenlenmesi için gerekli olan beyin kimyasalları olan melatonin ve serotoninin oluşturulmasında kullanılır. Serotonin ayrıca ruh halini, iştahı ve ağrıyı yönetmekten de sorumludur. Triptofan, sağlıklı metabolizmayı ve DNA üretimini destekleyen B3 vitamini (niasin) üretimine yardımcı olur.

Valine

Valine, İzolösin ve lizine benzer şekildedir. Kas yenilenmesi ve büyümesinde önemli bir rol oynayan dallı zincirli bir amino asittir. Valin, glikoz seviyeleri çok düşükse glikoz yerine metabolize edilebilir. Valinin ayrıca sinirlerin miyelin kaplamalarını korumaya yardımcı olabilir. Potansiyel olarak nörolojik durumların ve beyin hasarının tedavisine yardımcı olduğuna inanılıyor.

Esansiyel Olmayan Amino Asitler

Esansiyel olmayan amino asitleri içeren yiyecekleri yeseniz de yemeseniz de. Vücudunuzun gün boyunca doğal olarak ürettiği amino asitlerdir. Esansiyel olmayan amino asitler şunlardır:

Alanin

B6 Vitamini ve triptofanın parçalanmasına yardımcı olur. Ayrıca, fiziksel aktivite sırasında iskelet kaslarında laktik asit birikimini önlemeye yardımcı olur. Egzersiz performansını artırabilen karnosin üretmek için histidin ile çalışır.

Asparagin

Glikoprotein üretimi ve karaciğer sağlığı için hayati önem taşır. Merkezi sinir sisteminde sağlıklı gelişmeyi ve sinyal iletimini destekler. Yorgunluğun azaltılmasına yardımcı olabilir.

Aspartik Asit

Bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan antikor üretimine yardımcı olur. Ayrıca testosteron, sperm üretimi ve adet döngüsünü düzenler. Aynı zamanda merkezi sinir sistemi sinyalleşmesine de yardımcı olur.

Glutamik asit

Sinir hücreleri arasındaki iletişimi teşvik eden, öğrenme ve hafıza üzerinde olumlu etkileri olan glutamat üretimi için gereklidir. Glutamik asit tedavileri, düşük mide asidi seviyelerinin hafifletilmesine de yardımcı olabilir.

Koşullu Amino Asitler

Bu amino asitler, yalnızca belirli koşullar altında üretilir. Tipik olarak vücudunuz bir hastalıkla savaşırken veya stresle uğraşırken üretilir. Koşullu amino asitler şunlardır:

Arginin

T hücresi üretimini arttırır, bağışıklık sağlığını destekler. Ayrıca insülin ve büyüme hormonlarının salınmasına yardımcı olur, karaciğerdeki amonyağı nötralize eder ve iyileşmeyi destekler.

Sistein

Hem detoksifiye edici hem de antioksidan olarak işlev görür. Saç, cilt ve tırnaklarda ana protein olan beta-keratini oluşturmak gereklidir. Sistein ayrıca kollajen üretimi için hayati önem taşıdığından cilt dokusunun ve elastikiyetinin korunmasına yardımcı olur.

Glutamine

Kas dokusu oluşturmak için gerekli proteinlerin üretimini destekler. Ayrıca beyaz kan hücrelerini besleyerek bağışıklık sistemini destekler. Glutamin ayrıca bağırsak astarınızı koruyarak uygun besin emilimini destekler. Kan dolaşımında en bol bulunan amino asittir ve karaciğer detoksifikasyonuna yardımcı olur.

Tirozin

Adrenalin, noradrenalin ve dopamin dahil olmak üzere beyin kimyasal üretimi için gereklidir. Tirozin ayrıca metabolizmayı düzenleyen ve cilde renk veren tiroid hormonlarının bir bileşenidir.

Glisin

Kolajen vücudun birincil proteinidir ve glisin ana amino asit bileşenidir. Kolajen sağlıklı bağlar, kan, kemik, kaslar, bağlar ve cilt için gereklidir. Glisin aynı zamanda kasları kısa süreli yoğun egzersizler için besleyen kreatinin bir bileşenidir.

Ornitin

Fazla amonyağın yıkanmasına yardımcı olarak sağlıklı üre döngüsü işlevini destekler. Bu, onu egzersiz sonrası kurtarma ve akşamdan kalma için değerli bir yardımcı yapar.

Prolin

%15 kolajen içerir, şok emilimine yardımcı olur ve eklemlerdeki sürtünmeyi azaltır. Eklemleri yumuşatmaya, kıkırdağı iyileştirmeye ve arter sertleşmesiyle savaşmaya yardımcı olur. Bunu, atardamarların yağ birikimini kan dolaşımına salmasına yardımcı olarak kan basıncını düşürerek başarır.

Serin

Öncelikle beyinde bulunur ve nöron aktivitesini yöneten bir nöromodülatör olarak işlev görür. Ayrıca NMDA reseptörlerine bağlanan diğer kimyasalların etkilerini de arttırır.

Amino Asitlerin Faydaları

Dengeli bir diyet, gün boyunca gerekli ve gerekli olmayan amino asitlerin sağlıklı bir şekilde alınmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Yeterli amino asit alımı olmadan, vücudunuz proteinleri etkili bir şekilde üretemez. Bazı durumlarda kas ve dokulardaki proteinler zayıflamaya veya bozulmaya başlar.

Amino asitler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere vücudunuzdaki hemen hemen her sistemde rol oynar.

  • Kasların, bağ dokusunun ve derinin oluşumuna ve büyümesine yardımcı olmak
  • Kas kütlesi ve doku gücünün korunmasına yardımcı olmak
  • Yenilenme ve onarım
  • Normal sindirim
  • Vücudunuz için enerji sağlamak
  • Hormon üretimine yardımcı olarak ruh halini düzenlemek
  • Nörotransmiterler üretmek
  • Sağlıklı cilt, saç ve tırnakların korunması.

Amino asitler proteinlerin yapı taşıdır. Önce peptit bağları yoluyla peptit adı verilen küçük zincirler oluştururlar. Daha sonra tam proteini oluştururlar. Bu, vücudunuzun hemen hemen her bölgesinde destekleyici bir rol oynar. Bu nedenle herkes amino asitlerden yararlanabilir.

En İyi Amino Asit Markaları

En iyi amino asit markalarını, sizler için bir araya getirdik! eprotein.com.tr tecrübesiyle, işte burada!

1)Multipower Whey Amino 3400

Multipower Whey Amino 3400

-Her tablette 3400 mg amino asit

-Kaynağı hidrolize whey protein izolatı

-B6 vitamin içeriği

2)Olimp Amino 5500 Mega Caps

Olimp Amino 5500 Mega Caps

-Her serviste 5500 mg amino asit desteği

-Kapsül formda

-Whey amino asit desteği

-Ekstra BCAA

-Vitamin B6 desteği

3)Nutrend Whey Amino 10000

Nutrend Whey Amino 10000

-Her serviste 10000 mg amino asit desteği

-%100 hidrolize whey protein kaynağı

-%77 protein oranı

4)Nutrever Whey Amino Xtreme Formula

Nutrever Whey Amino Xtreme Formula

-Her serviste 5960 mg amino asit desteği

-%22 BCAA oranı

-Kalsiyum ve B6 vitamin ilaveli

Etiketler: amino asitler ne ise yarar, Amino asit nedir, ne işe yarar ? zararları mıdır, aminoasit faydaları, amino asit türleri
Ekim 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR